Εκλογές: Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την εκλογολογία

Πολιτική


Η «τοξικότητα» έχει μπει στο κέντρο του πολιτικού διαλόγου μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ οι τόνοι έχουν ήδη ανέβει.

Επιμένει ο πρωθυπουργός ότι θέλει να εξαντλήσει την τετραετία και δεν έχει πρόθεση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ωστόσο, τα πάντα… μυρίζουν προεκλογικό κλίμα, ενώ άρχισαν ήδη να βγαίνουν τα «μαχαίρια» μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, βεβαίως, και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε πρόσφατη συνέντευξή του, όταν σημείωσε: «Ναι, θέλω να πάω στο τέλος της τετραετίας, αλλά κάνω και μία έκκληση προς όλους να μην οξύνουν τα πράγματα σε τέτοιο βαθμό που θα καταλήξουμε να έχουμε μία πολύ παρατεταμένη προεκλογική περίοδο μεγάλης έντασης, η οποία το μόνο που θα κάνει είναι να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση σε τέτοιο βαθμό, που τελικά θα οδηγήσει πολίτες να μην ασχολούνται και να μην ενδιαφέρονται για τα πολιτικά τεκταινόμενα».

Αυτό το «ναι μεν, αλλά» του πρωθυπουργού, ο οποίος, ουσιαστικά, «πέταξε το μπαλάκι» στην αντιπολίτευση και δη την αξιωματική, άνοιξε και τον… ασκό του Αιόλου για να «αρχίσουν τα όργανα» των εκλογών. Παρεμπιπτόντως, είναι μία από τις σπάνιες φορές που μία κυβέρνηση υπονοεί ότι θα «αναγκαστεί» να πάει σε πρόωρες εκλογές αν δεν «καθήσει φρόνιμη» η αντιπολίτευση.

Εξάλλου, ο ρόλος κάθε κόμματος είναι να ασκεί αντιπολίτευση στην όποια κυβέρνηση. Και όταν πρόκειται για μία κυβέρνηση με άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως αυτή της ΝΔ, και για μία αξιωματική αντιπολίτευση που δεν έχει στο «τσεπάκι» τα σωματεία, για να κατεβάζει τη χώρα σε απεργίες κάθε τρεις και λίγο (σ.σ. βλέπε ΠΑΣΟΚ επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη πατρός), όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι τουλάχιστον πρωτότυπο να ζητά ο πρωθυπουργός από την αντιπολίτευση να μην οξύνει τα πράγματα και τον «εξαναγκάσει» σε πρόωρες εκλογές.

Παράλληλα, βέβαια, καλό είναι – εφόσον δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση εκ μέρους της κυβέρνησης – να μην βγαίνουν οι βουλευτές της και να υποστηρίζουν το αντίθετο, δίνοντας μάλιστα και ακριβείς… ημερομηνίες.

Διαβάστε επίσης: Βουλευτής ΝΔ: Πάμε σε εκλογές 25 Σεπτεμβρίου ή 2 Οκτωβρίου

Διαβάστε επίσης: Πρόωρες εκλογές: Θα γίνουν στις 2 Οκτωβρίου δηλώνει ο Γιάννης Λοβέρδος

«Πρώτο βιολί» η τοξικότητα και οι τόνοι στο…Πηγή: in.gr