ΕΕ: Νέες κυρώσεις φέρνουν τη Ρωσία πιο κοντά στη χρεοκοπία

Οικονομία


Στη λίστα των κυρώσεων το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού

Επεκτείνοντας τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Μόσχας, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσθεσε στη λίστα των κυρώσεων το Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού, το οποίο η Μόσχα σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει για την εξυπηρέτηση των ευρωομολόγων της χώρας.

Αυτό προκύπτει από έγγραφο της ΕΕ το οποίο δημοσιεύει το Reuters.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Η αντικατάσταση της Citi

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι αντικαθιστά τη Citibank, η οποία έχει σταματήσει να εξυπηρετεί τα ευρωομόλογα της χώρας, με το δικό της Εθνικό Αποθετήριο Διακανονισμού (NSD), καθώς βρίσκεται στο χείλος της πρώτης μεγάλης χρεοκοπίας εξωτερικού χρέους της εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Μετά την λήξη την περασμένη εβδομάδα, της βασικής απαλλαγής των ΗΠΑ, η οποία επέτρεπε στη Ρωσία να εξυπηρετεί τα ευρωομόλογα της στο αρχικό νόμισμα έκδοσης, η Μόσχα πρότεινε να πληρώσει τους κατόχους ευρωομολόγων εφαρμόζοντας τον μηχανισμό που χρησιμοποιεί για την επεξεργασία πληρωμών για το φυσικό της αέριο σε ρούβλια.

Ναυαγεί το αρχικό σχέδιο

Σύμφωνα με το σχέδιο, το οποίο επρόκειτο να παρουσιαστεί αυτόν τον μήνα, η Ρωσία ήθελε οι ξένοι ομολογιούχοι να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι και σκληρό νόμισμα σε μια ρωσική τράπεζα, η οποία στη συνέχεια θα μετατρέψει τα ρούβλια σε συνάλλαγμα και θα τα επέστρεφε στους κατόχους ομολόγων μέσω της NSD.

Το NSD κατέχει περιουσιακά στοιχεία πελατών αξίας 70 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών (1,12 τρισεκατομμύρια δολάρια), συμπεριλαμβανομένων ξένων τίτλων ύψους 9 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών, όπως ευρωομόλογα που συνδέονται με το ρωσικό κράτος.

«Αυτό καθιστά αδύνατη την πώληση ξένων μετοχών που διατηρούνται στην NSD, αλλά δεδομένου ότι η NSD και η Euroclear ανέστειλαν τη συνεργασία τους νωρίτερα, ορισμένοι από τους επενδυτές δεν μπόρεσαν να κάνουν καμία συμφωνία… ούτως ή άλλως», ανέφερε η Promsvyazbank.

Όπως και με το φυσικό αέριο…

Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Άντον Σιλουάνοφ είχε δηλώσει ότι η προτεινόμενη δομή που μελετάται είναι μια αντίστροφη εικόνα του τρόπου με τον οποίο τα ευρωπαϊκά έθνη πληρώνουν επί του παρόντος για το ρωσικό αέριο, ανέφερε η Vedomosti.

«Έτσι λειτουργεί για τις πληρωμές φυσικού αερίου: παίρνουμε ξένο νόμισμα,…Πηγή: Source link