ΕΕ: Έρχεται δύσκολος χειμώνας – Ανεφοδιάζεται με φυσικό αέριο, αλλά ο δρόμος για την αντικατάσταση της Ρωσίας είναι μακρύς

Οικονομία


Το αέριο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 20% της κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ.

Ακόμα κι αν η Ευρώπη μπορέσει να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου, θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν επικίνδυνο χειμώνα και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν τα σχέδια για πλαφόν, καθώς αγωνίζονται να εξασφαλίσουν περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), για να συμβαδίσουν με μια ταχεία μετατόπιση από την εξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα, επισημαίνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά παίρνουν μια μικρή ανάσα από τις υπερβολικά υψηλές τιμές των καυσίμων, που έχουν επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς, έχουν μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα και «ψαλιδίσει» τις οικονομικές προοπτικές.

Όπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να τερματίσει την εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027. Όμως, η Μόσχα έχει ήδη περικόψει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, την Πολωνία, τη Φινλανδία, τον προμηθευτή στη Δανία Orsted, την ολλανδική εταιρεία Gasterra και τη Shell όσον αφορά στα γερμανικά συμβόλαια, αφού όλοι αυτοί οι εταίροι απέρριψαν το αίτημα του Κρεμλίνου για μετάβαση σε πληρωμές σε ρούβλια.

Τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παραδοσιακά εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, στοχεύουν να έχουν τις αποθήκες φυσικού αερίου πλήρεις κατά 80% μέχρι το Νοέμβριο, από το μισό περίπου που βρίσκονται τώρα, για να περάσουν τον χειμώνα, με δεδομένο ότι το αποθηκευμένο αέριο καλύπτει συνήθως περίπου το ένα τέταρτο της ζήτησης. Οι αναλυτές λένε ότι είναι σε καλό δρόμο.

Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο κενό προς κάλυψη από άλλες πηγές, όπως το LNG, και θα είναι ακόμη μεγαλύτερο εάν η Ρωσία περικόψει τις ροές σε περισσότερους Ευρωπαίους αγοραστές.

Πάντως, η Μόσχα λέει ότι εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της και δεν βλέπει κάποια ανάγκη να σταματήσει τις προμήθειες σε άλλους πελάτες.

Αυξανόμενη ζήτηση για φυσικό αέριο

«Η πλήρης διακοπή των ρωσικών ροών θα ήταν αναμφίβολα το χειρότερο σενάριο της Ευρώπης γι’ αυτό τον χειμώνα, καθώς η ήπειρος είναι απίθανο να μπορέσει να προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου από άλλους παραγωγούς, για να αντισταθμίσει μια τόσο σημαντική διακοπή στον εφοδιασμό», δήλωσε ο Leon…Πηγή: Source link