ΕΒΕΠ – Κορκίδης: «Σταθμός» τα Ποσειδώνια – Η σημασία του Πειραιά

Οικονομία


Επιστολή του προέδρου του ΕΒΕΠ προς τον διευθύνοντα σύμβουλο των εκθέσεων Ποσειδώνια, Θεόδωρο Βώκο

Τα «Ποσειδώνια» είναι «σταθμός» στα ναυτιλιακά δρώμενα σε παγκόσμια κλίμακα, σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, με επιστολή στον διευθύνοντα σύμβουλο των εκθέσεων Ποσειδώνια ΑΕ, Θεόδωρο Βώκο.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα εξής: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μέλλον των θαλάσσιων μεταφορών είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη. Γι’ αυτό τον λόγο, η υιοθέτηση μιας παγκόσμιας προσέγγισης για την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, αποτελεί το πλέον επίκαιρο ζήτημα στα Ποσειδώνια 2022. Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε, ότι η ναυτιλία ευθύνεται μόλις για το 1,7% της συνολικής εκπομπής ρύπων παγκοσμίως. Παραταύτα, σε όρους περιβαλλοντικής απόδοσης, η ναυτιλία των Ελλήνων ηγείται μακράν της προσπάθειας, έχοντας υιοθετήσει τις πιο καινοτόμες και τεχνολογικά προηγμένες τεχνολογίες, που υποδηλώνουν τον αποδιδόμενο δέοντα σεβασμό στο θαλάσσιο περιβάλλον και όχι μόνο. Και στα φετινά Ποσειδώνια, ο ‘κόσμος της ναυτιλίας’ αναμένει με ενδιαφέρον τις καινοτόμες τεχνολογίες που προάγουν τη ναυτιλιακή βιομηχανία, τις νέες προτάσεις για το ‘αύριο’ της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Ο Πειραιάς

Σε αυτό τον ‘καμβά’, ο Πειραιάς, για την ναυτιλία των Ελλήνων, δεν είναι ένα απλό ναυτιλιακό κέντρο. Είναι ‘η καρδιά και το μυαλό’ της ισχυρότερης ναυτιλίας της Ευρώπης και του κόσμου. Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας, ότι επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τη μεταφορά, την ενέργεια, την εφοδιαστική, την αλυσίδα εφοδιασμού, τη χρηματοδότηση, τις υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, την κατασκευή, τη ναυπηγοεπισκευή, τη συναρμολόγηση, τις νομικές, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές υπηρεσίες για τη ναυτιλία, έχουν επιχειρηματικό ορίζοντα στον Πειραιά.

Έπειτα από την τετραετή παύση, η οποία μεσολάβησε λόγω πανδημίας από την τελευταία φορά που τα Ποσειδώνια πραγματοποιήθηκαν στην παραδοσιακή, φυσική τους μορφή, τα φετινά Ποσειδώνια είναι μια ‘γιορτή’ επιστροφής στην κανονικότητα. Η τέλεση τους είναι μια ‘ευκαιρία’ να γίνει η απαρχή μιας νέας κοινής προσπάθειας για…Πηγή: Source link