Δύο κινήσεις – ματ από την Philip Morris International σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Οικονομία


Η Philip Morris International αποκτά πλήρη δικαιώματα για την εμπορική διάθεση του IQOS στην αγορά των ΗΠΑ. Παράλληλα, ενισχύει την προσφορά της για την εξαγορά της Swedish Match

Δύο κινήσεις – ματ, που ενισχύουν τον ηγετικό ρόλο της, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, έκανε η Philip Morris International (PMI), η οποία υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα εκπροσωπείται από τη θυγατρική της, την Παπαστράτος.

Η πρώτη κίνηση της PMI αφορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και σε μια τεράστια αγορά που πλέον μπορεί να εισέλθει το IQOS. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η PMI αποκτά δικαιώματα εμπορικής διάθεσης του συγκεκριμένου προϊόντος στις ΗΠΑ, μετά τη λύση της εμπορικής συνεργασίας που είχε με τον όμιλο Atria. Οι δύο όμιλοι συμφώνησαν να τερματίσουν τη συνεργασία τους κι έτσι από τις 30 Απριλίου 2024 η PMI θα έχει τα πλήρη δικαιώματα για την εμπορική διάθεση του IQOS στην αμερικανική αγορά

Η PMI θα καταβάλει στην Altria συνολικό χρηματικό ποσό ύψους 2,7 δισ. δολαρίων, έως τον Ιούλιο του 2023.

Η αρχική συμφωνία ανάμεσα στις δυο εταιρείες είχε ανακοινωθεί το 2013 και αντιπροσώπευε την κυριότητα της Altria επί ορισμένων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στις Η.Π.Α που σχετίζονται με την τεχνολογία IQOS.

Με τον τερματισμό της εμπορικής συμφωνίας των δύο εταιρειών, η PMI «ανοίγει» τον δρόμο στο IQOS – το κορυφαίο εναλλακτικό, μη καιόμενο προϊόν, στην Αμερική – τη μεγαλύτερη αγορά χωρίς τσιγάρο στον κόσμο.

Το IQOS παραμένει το μόνο μη καιόμενο προϊόν που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου. Η αδειοδότηση ολοκληρώθηκε το 2020, μετά από πολυετή έλεγχο του επιστημονικού φακέλου που είχε καταθέσει η PMI.

Η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης των πλάνων της για την εμπορική διάθεση του IQOS στις ΗΠΑ και προετοιμάζει σημαντικά θεσμικά βήματα για την κυκλοφορία του προϊόντος νέας γενιάς IQOS ILUMA, όπως είναι η υποβολή φακέλου στον FDA για έγκρισή του ως προϊόν καπνού διαφοροποιημένου κινδύνου, στο δεύτερο μισό του 2023.

Περισσότερα χρήματα για την Swedish Match

Αναφορικά με τη δεύτερη κίνηση που έκανε η Philip Morris International, αφορά στην προσπάθεια εξαγοράς της Swedish Match.

Τον Μάιο 2022, η θυγατρική εταιρεία της PMI, Philip Morris Holland Holdings B.V., ανακοίνωσε πρόταση προσφοράς ύψους 106 σουηδικών κορωνών…Πηγή: Source link