Δύο ακόμη δείγματα υπό διερεύνηση για ευλογιά των πιθήκων στο ΑΠΘ

Υγεία


Η καθηγήτρια μικροβιολογίας Άννα Παππά του ΑΠΘ είπε δεν είναι ύποπτα με τα κριτήρια του ΠΟΥ, δηλαδή δεν έχουν πιθανότητες να είναι θετικά.

Από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, που επιβεβαίωσε ήδη το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων η καθηγήτρια μικροβιολογίας Άννα Παππά αναφέρει ότι σήμερα «εξετάζεται άλλο ένα περιστατικό κι ένα στην Αθήνα».

Όπως είπε στον ΣΚΑΪ, δεν είναι ύποπτα με τα κριτήρια του ΠΟΥ, δηλαδή δεν έχουν πιθανότητες να είναι θετικά. Εξήγησε, επίσης, ότι «ως ύποπτα εξετάζονται καθημερινά περιστατικά εμπύρετα και με εκανθήματα εκ των οποίων ανιχνεύτηκε και ανεμοβλογιά».

«Κάποια περιστατικά μπορεί να συνέβησαν χωρίς να γίνουν αμέσως αντιληπτά. Πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση για να ελέγξουμε τη διασπορά» είπε η κ. Παπά μιλώντας στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι στην περίπτωση της ευλογιάς των πιθήκων οι ασθενείς έχουν εμφανή σημάδια σε αντίθεση με τα ασυμπτωματικά κρούσματα κορωνοϊού.

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ επισημαίνει πως «ανησυχητικό είναι ότι είναι αφρικάνικος ιός και πρέπει να ψάξουμε γιατί, αλλά η μετάδοση είναι πιο δύσκολη».

Σε ερώτηση από τη Σοφία Πατραμάνη για το «πόσο κινδυνεύει κάποιος αν κάθεται δίπλα σε ασθενή σε αεροπλάνο», η κυρία Παππά απάντησε ότι «κίνδυνος υπάρχει μόνο αν υπάρχει κάποια αμυχή που έρθει σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια». «Δεν είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί ακόμα και δίπλα μας να κάθεται κάποιος».

Επιχειρώντας να εξηγήσει που οφείλεται η διασπορά της «ξεχασμένης» αυτής νόσου υποστήριξε ότι μπορεί να οφείλεται στην κλιματική αλλαγή και την παγκοσμιοποίηση.

Πηγή: skai.grΠηγή: Skai News