Δωρεά οργάνων: Ελληνίδα γιατρός στην οποία μεταμοσχεύθηκαν έξι όργανα μιλά για το θαύμα της ζωής

Υγεία


 Η Μαρία Ασλαμάζη είχε υποβληθεί το 2018, σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση (στομάχου, δωδεκαδακτύλου, ήπατος, παγκρέατος και λεπτού εντέρου), ενώ το καλοκαίρι του 2022 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού

«Η δωρεά οργάνων είναι ένα ανεκτίμητο δώρο, η υπέρτατη πράξη αλληλεγγύης». Αυτά είναι τα λόγια της Μαρίας Ασλαμάζη, της γιατρού στην οποία έχουν μεταμοσχευθεί συνολικά έξι όργανα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η ίδια,  με αφορμή τη σημερινή Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων, Ιστών και Μεταμοσχεύσεων, δίνει το δικό της μήνυμα, από την Αμερική, όπου νοσηλεύεται μετά την τελευταία μεταμόσχευση στην οποία υποβλήθηκε, ενώ παράλληλα ονειρεύεται να επιστρέψει τον Ιανουάριο του 2023 στη Θεσσαλονίκη και στο ΑΧΕΠΑ για να κάνει, μέσα στον καινούργιο χρόνο, όλα όσα είχε σχεδιάσει: να δώσει εξετάσεις και να πάρει τον τίτλο της ειδικότητας της αναισθησιολογίας.

  • Διαβάστε επίσης: Τι γίνεται στην Ελλάδα με τις μεταμοσχεύσεις ήπατος

Η Μαρία Ασλαμάζη είχε υποβληθεί το 2018, στην Αμερική, σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση (στομάχου, δωδεκαδακτύλου, ήπατος, παγκρέατος και λεπτού εντέρου), χάρη στη δωρεά των οργάνων μιας γυναίκας που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο, ενώ το καλοκαίρι του 2022 υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση νεφρού, με μόσχευμα που της έδωσε η μητέρα της.

Μήνυμα υπέρ της δωρεάς οργάνων

«Μετά τον θάνατο, τα όργανα δεν θα χρησιμεύσουν σε τίποτα στον νεκρό, ούτε μέσα στο χώμα που θα τον θάψουν, ούτε εκεί πάνω. Τα όργανα τα χρειαζόμαστε εδώ. Ο αντίκτυπος που έχει μία δωρεά οργάνων είναι τεράστιος, μπορούν να σωθούν εκατομμύρια ζωές. Αν ένα δότης μπορεί να σώσει μέχρι οχτώ άτομα, φανταστείτε πόσο μεγάλοι είναι οι αριθμοί, πόσο θα μπορούσε να αλλάξει η λίστα με τις αναμονές. Είναι δύο – τρία πράγματα που πρέπει να καταλάβουμε, ότι δηλαδή δεν βλάπτουμε τον άνθρωπό μας, δίνοντας τα όργανα του, γιατί αυτός είναι ήδη εγκεφαλικά νεκρός και αυτό είναι κάτι μη αναστρέψιμο, είναι κάτι που δεν αλλάζει, μπορεί όμως να αλλάξει τις ζωές οκτώ ανθρώπων», επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΜΠΕ.

Παράλληλα σημειώνει ότι, δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης για τη δωρεά οργάνων και προσθέτει: «Το πρώτο που θα έλεγα στον κόσμο είναι να ενημερωθεί. Καταλαβαίνω ότι -και θα το πω- η Πολιτεία δεν ενημερώνει. Δεν έχουμε την ενημέρωση…Πηγή: in.gr