Δορυφόροι και τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του Δήμου Αχαρνών

Πολιτική


Ο Δήμος Αχαρνών, εξασφάλισε ένα σύστημα πρόβλεψης κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών, που αξιοποιεί δεδομένα από δορυφόρους και τα οποία επεξεργάζεται τεχνητή νοημοσύνη.

Ένα καινοτόμο σύστημα που με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα μπορεί να προβλέψει την επικινδυνότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς καλωσορίζει ο Δήμος Αχαρνών, τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Η «έξυπνη» δασική επιτήρηση ξεκινά από την 1η Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Το σύστημα αυτό διατίθεται χωρίς κόστος για τον Δήμο Αχαρνών και έγκειται στη συλλογή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο και συνθήκες τα οποία κατά την επεξεργασία τους, μπορούν να εντοπίσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς στο Δήμο και την ευρύτερη περιοχή.

H συλλογή δορυφορικών δεδομένων υψηλής ανάλυσης θα γίνεται, όπως αναφέρει ο Δήμος, από όλες τις διαθέσιμες υπηρεσίες της ESA, της NASA, και από το σύνολο των δορυφόρων

Αξίζει να σημειωθεί πως η συλλογή των στοιχείων θα πραγματοποιείται με σύγχρονες υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), Βαθιάς Μάθησης (Deep Learning) και προηγμένων εφαρμογών Γεωπαρατήρησης (Advance GIS). Στη διαδικασία θα περιλαμβάνονται δώδεκα παράμετροι ανάλυσης εδάφους, κλίματος και υψηλής ακρίβειας μετεωρολογικών δεδομένων.

Κάθε εβδομάδα ο Δήμος Αχαρνών θα παραλαμβάνει αναλυτική και λεπτομερή «πρόβλεψη» για τις επόμενες επτά ημέρες με τα σημεία υψηλής επικινδυνότητας.Πηγή: in.gr