ΔΝΤ: Μέτρα στήριξης μόνο για τους ευάλωτους

Οικονομία


Συστάσεις προς τις κυβερνήσεις να αφήνουν τις ακριβές τιμές των εμπορευμάτων να περνούν στην κατανάλωση – Καμπανάκι για τη επισιτιστική ασφάλεια.

Οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν δύσκολες πολιτικές επιλογές, καθώς προσπαθούν να προστατεύσουν τους λαούς τους από τις τιμές ρεκόρ των τροφίμων και το αυξανόμενο κόστος ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι χώρες εισήγαγαν μια ποικιλία μέτρων πολιτικής ως απάντηση σε αυτή την άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών των πιο κρίσιμων εμπορευμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, David Amaglobeli, Emine Hanedar, Gee Hee Hong και Céline Thévenot, αναλύουν σε έρευνά τους αυτά τα ανακοινωθέντα μέτρα από τα κράτη μέλη, τονίζοντας ότι πολλές κυβερνήσεις προσπάθησαν να περιορίσουν την άνοδο των εγχώριων τιμών, καθώς αυξάνονταν οι διεθνείς τιμές, είτε μειώνοντας τους φόρους, είτε παρέχοντας άμεσες επιδοτήσεις τιμών.

Αλλά τέτοια μέτρα στήριξης με τη σειρά τους δημιουργούν νέες πιέσεις στους προϋπολογισμούς, που έχουν ήδη πιεστεί από την πανδημία.

Εμποδίζοντας τη μετακύλιση της τιμής

Τονίζουν ωστόσο, ότι ο περιορισμός της μετακύλισης τιμής δεν είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να επιτρέψουν στις υψηλές παγκόσμιες τιμές να περάσουν στην εγχώρια οικονομία, προστατεύοντας παράλληλα τα ευάλωτα νοικοκυριά που πλήττονται από τις αυξήσεις. Αυτό είναι τελικά λιγότερο δαπανηρό από το να διατηρούνται οι τιμές τεχνητά χαμηλές για όλους, ανεξάρτητα από την ικανότητά τους να πληρώνουν.

Διαφορετικοί δρόμοι

Δεν μπορούν όλες οι χώρες να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

Οι αναλυτές του ΔΝΤ αναφέρουν ότι όπου υπάρχουν επιδοτήσεις, ο ρυθμός προσαρμογής των τιμών και ο βαθμός στον οποίο χρησιμοποιούνται τα δίχτυα κοινωνικής ασφάλειας θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι συμβουλές πολιτικής που παρέχουν είναι διαφοροποιημένες ανάλογα με τις επιμέρους συνθήκες της κάθε χώρας, όπως η ισχύς του δικτύου κοινωνικής ασφάλειας, το επίπεδο των υφιστάμενων επιδοτήσεων τροφίμων και καυσίμων και η διαθεσιμότητα δημοσιονομικού χώρου.

Στα ύψη οι τιμές

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ακολούθησε τα απότομα κέρδη του περασμένου…Πηγή: Source link