ΔΝΤ: Καλεί την ΕΕ να αναθεωρήσει τη δημοσιονομική της πολιτική

Οικονομία


Το Ταμείο προτείνει ένα ταμείο επενδύσεων για το κλίμα, προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να τερματίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο

Σε αναθεώρηση του δημοσιονομικού της πλαισίου, εν μέσω υψηλού χρέους και αύξησης των επιτοκίων, προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισημαίνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι κρίσιμες για την αποφυγή κρίσεων χρέους που «θα μπορούσαν να θέσουν την ίδια την ΕΕ σε κίνδυνο», όπως σημειώνει το Bloomberg.

«Εν μέσω έκτακτης οικονομικής αβεβαιότητας και δημοσιονομικών προκλήσεων που έρχονται, η μεταρρύθμιση του δημοσιονομικού πλαισίου της ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει» επισήμανε ο διευθυντής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων Βίτορ Γκασπάρ, μαζί με τον ομόλογό του στο ευρωπαϊκό τμήμα Αλφρεντ Κάμερ και την επικεφαλής στρατηγικής Σέιλα Παζαρμπασίογλου.

Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Ολοένα και περισσότερες χώρες αντιμέτωπες με υψηλό χρέος

Δανεισμός στην ΕΕ
Οι χώρες της Ευρωζώνης έχουν συσσωρεύσει χρέη από τότε που ξέσπασε η πανδημία

Οι τρεις συστάσεις του ΔΝΤ

Μεταξύ των τριών βασικών συστάσεων του ΔΝΤ είναι η δημιουργία μιας λεγόμενης Δημοσιονομικής Ικανότητας της ΕΕ –που θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινής έκδοσης χρέους– που θα μπορούσε να βοηθήσει τα μέλη της Ευρωζώνης να διαχειριστούν καλύτερα την οικονομική ύφεση και να παρέχουν δημόσια αγαθά.

Διαβάστε επίσης – ΔΝΤ: Τα παγκόσμια ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών διευρύνονται εν μέσω πολέμου και πανδημίας

Αυτή η ιδέα είναι παρόμοια με το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ που ιδρύθηκε το 2020, μέσω του οποίου θεσπίστηκε ο δανεισμός του μπλοκ και όχι μεμονωμένα ως χώρες-μέλη. Η πρόταση του ΔΝΤ περιλαμβάνει ένα ταμείο επενδύσεων για το κλίμα, προκειμένου να βοηθηθούν οι χώρες να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα και να τερματίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο.

Το ΔΝΤ πρότεινε το νέο ταμείο ως μέρος μιας ευρύτερης αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, του κύριου πλαισίου για τη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ, το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών του μπλοκ πρόκειται να συζητήσουν αυτήν την εβδομάδα.

Απαιτεί από τα 27 κράτη-μέλη να στοχεύουν σε δημοσιονομικά ελλείμματα κάτω του 3% του…Πηγή: Source link