Διακοπές ρεύματος, εάν ο Πούτιν κλείσει τη στρόφιγγα

Οικονομία


Η κρίσιμη ημερομηνία της 11ης Ιουλίου – Κορυφαίος επιχειρηματίας μίλησε για χάος

Σενάρια τρόμου με τις ευρωπαϊκές πόλεις να ηλεκτροδοτούνται με το δελτίο πλανώνται στα κράτη της Γηραιάς Ηπείρου καθώς η Μόσχα του Πούτιν επιμένει στα παιχνίδια με τη στρόφιγγα της παροχής αερίου.

Δεν αποκλείουν ντόμινο διακοπών

Η ανησυχία έχει σκορπιστεί… και στον Νότο της Ευρώπης όπου οι κυβερνήσεις δεν αποκλείουν είτε ένα ντόμινο διακοπών ρεύματος και φυσικού αερίου στην περίπτωση που η Gazprom κόψει τις ροές μέσω του Nord Stream 1 στις κεντρικές χώρες είτε κλείσει την κάνουλα του αγωγού Turk Stream από όπου εφοδιάζεται η Ελλάδα. Η χώρα μας, αν και βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα ως προς την ενεργειακή επάρκεια, ίσως χρειαστεί, αν το ρωσικό αέριο λείψει για εβδομάδες, να περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος στις βιομηχανίες.

Διαβάστε επίσης Φυσικό αέριο: Νέα εκρηκτική άνοδος – Τρόμος για τον χειμώνα που έρχεται

Κομβικές ημερομηνίες

Κομβικές ημερομηνίες για τις μελλοντικές εξελίξεις είναι η 11η Ιουλίου, όποτε η ρωσική εταιρεία θα διακόψει την παροχή αερίου μέσω του Nord Stream 1 προκειμένου να προχωρήσει σε 10ήμερη συντήρηση του αγωγού. Στις 21 Ιουλίου θα φανεί αν οι Ρώσοι θα κρατήσουν κλειστή τη στρόφιγγα επικαλούμενοι την ανάγκη επέκτασης των τεχνικών εργασιών, λένε αναλυτές του ευρωπαϊκού Τύπου, ή αν θα επαναφέρουν το αέριο στον αγωγό.

Σε ένα ενδεχόμενο μεγαλύτερης διακοπής αερίου η Γερμανία και άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης θα υποστούν τεράστια οικονομική ζημιά. Ηδη ενεργειακές εταιρείες όπως η Uniper ζητούν κρατικές ενισχύσεις, ενώ η Γαλλία προχώρησε στην κοινωνικοποίηση του κολοσσού της Edf.

Διαβάστε επίσης Γερμανία: Κίνδυνος περαιτέρω διεύρυνσης του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών λόγω της ενεργειακής κρίσης

Μικρότερος κίνδυνος

Στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβεβαιώνει πως η χώρα μας σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου θα αντιμετωπίσει τον μικρότερο κίνδυνο σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη καθώς έχει διασφαλισμένες εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας (LNG, λιγνίτης και αέριο από τον αγωγό TAP), εντούτοις, όπως είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης από το συνέδριο του Economist, σε περίπτωση που το ρωσικό αέριο κοπεί…Πηγή: Source link