ΔΕΘ: Πώς διαμορφώνεται το πολιτικό τοπίο – Εξαγγελίες και συμμαχίες στο δρόμο για τις κάλπες

Πολιτική


Τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος – με κυρίαρχο το θέμα των υποκλοπών – όσο και η εικόνα των αρχηγών και, κυρίως, η ουσία αυτών που είπαν στη ΔΕΘ, δεν προοιωνίζονται μια… «ωραία ατμόσφαιρα» στο δρόμο για τις κάλπες.

Με τη χώρα να έχει ήδη μπει σε προεκλογικούς ρυθμούς και τους πολίτες να έχουν μπροστά τους ένα δύσκολο χειμώνα, αντιμετωπίζοντας την ακρίβεια που είναι εδώ και την ενεργειακή κρίση που έρχεται, η παρουσία των πολιτικών αρχηγών στην 86η ΔΕΘ αποτέλεσε ένα πρώτο δείγμα, όχι μόνο του οικονομικού προγράμματος κάθε κόμματος, αλλά και του πολιτικού σκηνικού που διαμορφώνεται ενόψει των επόμενων εκλογών.

Και παρότι κάθε ΔΕΘ αποτελεί παραδοσιακά «πεδίο» εξαγγελιών και παροχών προς τους πολίτες, η συγκεκριμένη ΔΕΘ έχει μεγαλύτερη βαρύτητα, καθώς είναι η τελευταία πριν τις εκλογές.

Διαβάστε επίσης: Όχι Τσίπρα σε «κυβέρνηση ηττημένων» – Με ποιους όρους θα συνεργαστεί με ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη

Όσο για το πολιτικό σκηνικό, τόσο τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος – με κυρίαρχο το θέμα των υποκλοπών – όσο και η εικόνα των αρχηγών και, κυρίως, η ουσία αυτών που είπαν στη ΔΕΘ, δεν προοιωνίζονται μια… «ωραία ατμόσφαιρα» στο δρόμο για τις κάλπες.

Διαγκωνισμός εξαγγελιών με αμφίβολα οφέλη

Τα δύο πρώτα κόμματα, η κυβέρνηση της ΝΔ και η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ – δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα – προέβησαν σε έναν διαγκωνισμό εξαγγελιών και οικονομικών παροχών, το καθένα με διαφορετική φιλοσοφία ή «μοντέλο», όπως λένε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας κατά νου τον προϋπολογισμό και τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, δεν προχώρησε και πολύ πέρα από εξαγγελίες για την υποστήριξη των αποκαλούμενων «ευάλωτων» πολιτών, οι οποίοι – ας μην γελιόμαστε – αφορούν κυρίως σε όσους ζουν στα όρια ή και κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Κατά τα λοιπά, βέβαια, δεσμεύτηκε για συνέχιση των μέτρων στήριξης των πολιτών απέναντι στην ενεργειακή κρίση και για φθηνή στέγη στους νέους.

Όσο για τον Αλέξη Τσίπρα, που κατηγορήθηκε ότι επί πρωθυπουργίας του «αποτελείωσε» τη μεσαία τάξη, εξήγγειλε ένα οικονομικό πρόγραμμα, που ναι μεν υποστηρίζει ότι είναι «απόλυτα κοστολογημένο», ωστόσο, βασίζεται εν πολλοίς στη διαπραγμάτευση με…Πηγή: in.gr