ΔΕΔΔΗΕ: Επτά υποψήφιες εταιρείες για τον διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών

Οικονομία


Σκοπός η αντικατάσταση των 7,5 εκ. ρολογιών.

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το mega project ύψους 800 εκ. ευρώ με 1 δις. ευρώ του ΔΕΔΔΗΕ για την αποψίλωση των περίπου 7,5 εκατομμυρίων παλιών ρολογιών καταμέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε σπίτια κι επιχειρήσεις και την αντικατάσταση τους με σύγχρονα «έξυπνα» συστήματα μέτρησης.

Οκτώ χρόνια μετά την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού για την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στην Ελλάδα και έπειτα από αμέτρητες αναβολές, η διοίκηση του ομίλου ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ κατάφεραν να επανεκκινήσουν το φιλόδοξο project που θα οδηγήσει στην αντικατάσταση όλων των υφιστάμενων μετρητών με έξυπνους σταδιακά, με ορίζοντα περάτωσης το 2030.

Όπως κάνουν γνωστό πηγές του Διαχειριστή, «η σημερινή διοίκηση του ομίλου, αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα και την πολυπλοκότητα του εν λόγω έργου, επανασχεδίασε το διαγωνισμό από την αρχή, διαμορφώνοντας προδιαγραφές που ανταποκρίνονται στη σημερινή ψηφιακή πραγματικότητα και στο ευρύτερο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του ΔΕΔΔΗΕ, ενσωματώνοντας βέλτιστες πρακτικές για τη διασφάλιση της επιτυχημένης ολοκλήρωσης του εν λόγω project».

Οι υποψήφιοι

Αναλυτικότερα, ο διαγωνισμός που έληξε αργά το βράδυ της Παρασκευής, προσέλκυσε τo ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εταιριών παροχής ολοκληρωμένων λύσεων για την ενεργειακή αγορά παγκοσμίως.

Πιο συγκεκριμένα, στο διαγωνισμό συμμετείχαν:

– Η ITRON, κορυφαία εταιρία στον τομέα μετρητικών συστημάτων με έδρα στις ΗΠΑ με πελατολόγιο που περιλαμβάνει 8,000 πελάτες-ΥΚΩ( Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας) διεθνώς η ITROΝ θεωρείται η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα των μετρητικών συστημάτων. Η ITRON διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ευρώπη με μεγάλα έργα αναφοράς σε Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο. Η Εταιρία υπέβαλε φάκελο με την θυγατρική της ITRON SPAIN.

– Η Landis+Gyr, με έδρα την Ελβετία, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές έξυπνων μετρητών παγκοσμίως. Έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα σε Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμενο Βασίλειο, Αυστρία, Ολλανδία και στις Σκανδιναβικές χώρες ενώ διαθέτει μονάδα παραγωγής μετρητών στην Ελλάδα.

– Η Elster, η οποία αποτελεί πλέον εταιρεία του διεθνούς βιομηχανικού ομίλου Honeywell. Ο όμιλος εισήλθε στον κλάδο των μετρήσεων το 2016…Πηγή: Source link