Δένδιας: Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην προκλητικότητα της Τουρκίας

Πολιτική


Την ανάγκη «να υπάρχει σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των κρατών», υπογράμμισε ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας κατά τη συνάντησή του με τον Ν. Δένδια

Θα συνεχίσουμε να απαντάμε στην τουρκική προκλητικότητα «ψύχραιμα και με αποκλειστικό γνώμονα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στο Δίκαιο της Θάλασσας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε κοινές δηλώσεις με τον Ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σίγιαρτο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

Προσπάθεια σπίλωσης

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα απαντά στο σύνολο των παράνομων και μονομερών αιτιάσεων της Τουρκίας, αλλά δεν παρασύρεται σε ρητορικές αντιπαραθέσεις.

«Στο επίπεδο της ρητορικής, είμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς προσπάθειας αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας, μιας προσπάθειας σπίλωσης της εικόνας της Ελλάδας, αλλά και μιας προσπάθειας αμφισβήτησης, δυστυχώς, και στο πεδίο με υπερπτήσεις και παραβιάσεις του εναερίου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων», σημείωσε.

Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία χώρα να μας προσβάλει με ψευδείς θεωρίες με ψευδείς ειδήσεις, επισήμανε και προσέθεσε χαρακτηριστικά:

«Στο πλαίσιο αυτό περιμένουμε την αλληλεγγύη των εταίρων μας. Ζητάμε από τους εταίρους μας το αυτονόητο, αυτό που εμείς διακηρύξαμε αμέσως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία: τον σεβασμό στο απαραβίαστο των συνόρων, στην κυριαρχία όλων των κρατών, τον σεβασμό στις Διεθνείς Συνθήκες».

Διαβάστε επίσης Άγκυρα: Η στάση Μητσοτάκη στη Σύνοδο της ΕΕ θα κρίνει τις ενέργειές μας για αποστρατιωτικοποίηση νησιών

Διαβάστε επίσης Τουρκικά ΜΜΕ: Το νέο γεωτρύπανο βγαίνει για έρευνες στην Αν. Μεσόγειο στις 15 Ιουλίου

Έχει αλλάξει το τοπίο

Αναφερόμενος στις γεωπολιτικές εξελίξεις, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η εισβολή στην Ουκρανία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος, έχουν τελείως αλλάξει το τοπίο.

Στη συνάντηση με τον Ούγγρο ομόλογό του, συζητήθηκε το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, καθώς τόσο η ελληνική όσο και η ουγγρική κοινωνία έχουν επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, όπως είπε ο κ. Δένδιας.

Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ήδη λάβει μια σειρά μέτρων προσπαθώντας να ανακουφίσει τους Έλληνες καταναλωτές.

Σημείωσε δε πως «η Ελλάδα…Πηγή: in.gr