Γ. Παπανδρέου: Οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στο Συμπόσιο της Σύμης

Πολιτική


Ο Παπανδρέου επεσήμανε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία εγκυμονεί τον κίνδυνο «να δημιουργήσει αστάθεια για μεγάλο διάστημα σε όλη την ευρύτερη περιοχή»

Το 24ο Συμπόσιο της Σύμης που οργανώνει το ίδρυμα Παπανδρέου ξεκίνησε το βράδυ της Κυριακής με τη Τελετή Έναρξης, δίπλα στο Ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε προσερχόμενος στη τελετή πως οι συζητήσεις στο φετινό Συμπόσιο αφορούν «τη μεγάλη κρίση που περνάει τώρα η Ευρώπη και ο κόσμος , με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πόλεμος αυτός έχει μεγάλες συνέπειες που βιώνουμε και στην Ελλάδα στην ενέργεια, τα τρόφιμα, τις μεταφορές.

Οι κίνδυνοι του πολέμου στην Ουκρανία

«Οι δημοκρατίες μας βρίσκονται μπροστά σε απρόβλεπτες προκλήσεις», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη πρόκληση να γίνει αυτόνομη στην ενέργεια , να αντιμετωπίσει την υποβάθμιση της υγείας, την επισιτιστική κρίση και να ενισχύσει την αίσθηση ασφάλειας. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό η λύση είναι στη ανακατανομή του παγκόσμιου πλούτου στη καινοτομία μιας νέας παγκόσμιας διακυβέρνησης. «Πρέπει να ενστερνιστούμε τις ανθρώπινες αξίες υγείας και ασφάλειας για όλους».

Στο Συμπόσιο της Σύμης θα πραγματοποιηθούν ειδικές συνεδρίες που θα είναι αφιερωμένες στην ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τουρκική κοινωνία, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή, στην ανάγκη εμβάθυνσης της Δημοκρατίας στην Ευρώπη. Ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε την ΕΕ να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων αρχής γενομένης από την Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Οι παρόντες

Στην τελετή έναρξης μίλησε ακόμη η ομοσπονδιακή υφυπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, Κλόντια Ροτ και ο γνωστός Τούρκος συνθέτης και συγγραφέας, Ζουλφί Λιβανελί ο οποίος μαζί με τον Γ. Παπανδρέου βράβευσε την Μαρία Φαραντούρη για την συμβολή της στην ενίσχυση της φιλίας του Ελληνικού και Τουρκικού λαού.

Διαβάστε επίσης: Το Συμβούλιο της Ευρώπης… ένωσε Παπανδρέου και Βενιζέλο – Το τραπέζι σε ταβέρνα των Χανίων

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Μίροσλαβ Λάιτσακ .

Μεταξύ των συμμετεχόντων στο φετινό Συμπόσιο…Πηγή: in.gr