Γόρδιος δεσμός η ενέργεια – Οι επιλογές της Ευρώπης για τον δύσκολο χειμώνα

Οικονομία


Τι προβλέπει το σχέδιο που συζητούν οι «27» και ποια είναι τα σημεία κλειδιά ενόψει της συνεδρίασης της Παρασκευής. Νέα εκτίναξη της τιμής του αερίου μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τη ροή μέσω του Nord Stream 1.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας στην Ευρώπη – κάτι απολύτως αναμενόμενο, καθώς πρόκειται και για τη χώρα με την ισχυρότερη οικονομία. Έτσι, οι πληροφορίες για την άρση των αντιρρήσεων εκ μέρους της κυβέρνησής της δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι στο τέλος της εβδομάδας θα επιτευχθεί συμφωνία των «27» για ένα πανευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που έχει εκδηλωθεί και αναμένεται να κορυφωθεί τον ερχόμενο χειμώνα.

Οι πάντες εκτιμούν ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι σήμερα απολύτως αναγκαίο, αποκτά χαρακτήρα «ζωής και θανάτου». Κι αυτό παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνούν όλοι για τη μορφή που πρέπει να έχει και για το πού θα βρίσκεται το κέντρο βάρους του.

  • Διαβάστε επίσης: «Καμπανάκι» ΔΝΤ για το υψηλό χρέος στην ΕΕ

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου κατά πάνω από 30% (μετά από υποχώρηση της τάξης του 37% την προηγούμενη εβδομάδα), λόγω της απόφασης που έλαβε η Ρωσία την Παρασκευή να διακόψει επ’ αόριστο τη ροή μέσω του αγωγού Nord Stream 1, αποδεικνύει πόσο λεπτές είναι οι ισορροπίες και πόσο τα δεδομένα μπορούν να αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή.

Mission impossible

Τα πράγματα, όμως, κάθε άλλο παρά απλά είναι, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν νυχθημερόν τεχνοκράτες και αρμόδιοι υπουργοί για να καταλήξουν σε ένα κοινά αποδεκτό μοντέλο. Κι αυτό οφείλεται, κυρίως, σε δύο λόγους: Ο πρώτος είναι ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες ανάμεσα στους εταίρους, καθώς τόσο οι ανάγκες τους όσο και οι δυνατότητές τους είναι διαφορετικές. Όσο για τον δεύτερο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη συγκυρία, ακόμη και στην υποτιθέμενη περίπτωση που οι Ευρωπαίοι υπερβούν τις διαφορές τους, η λύση δεν βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια τους.

Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο, φέρνοντας εκ νέου το παράδειγμα της Γερμανίας. Πρόκειται, άλλωστε, για μια χώρα με ιδιαιτέρως μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο και δη το ρωσικό, που έχει ως αποτέλεσμα να σημάνει κόκκινος συναγερμός, ειδικά μετά την…Πηγή: Source link