Γρίπη: Γιατί υπάρχει ανησυχία στον ΕΟΔΥ για τα αυξημένα κρούσματα μέσα στο καλοκαίρι

Υγεία


Οι επιστήμονες είναι σε εγρήγορση

Αίσθηση προκάλεσε η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ την Παρασκευή, για αυξημένα κρούσματα γρίπης στην Ελλάδα και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Οι περισσότερες νοσήσεις από τον ιό καταγράφονται σε νεαρά άτομα και σε τουριστικές περιοχές (κυρίως νησιά του Αιγαίου), και προκαλεί εντύπωση καθώς η γρίπη έχει εξαφανιστεί τα τελευταία χρόνια της πανδημίας. Οι επιστήμονες σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική είναι ανήσυχοι για το ενδεχόμενο ταυτόχρονης επιδημίας κοροναϊού και γρίπης τον ερχόμενο χειμώνα.

Αν και η περίοδος της επικράτησης της εποχικής γρίπης ξεκινά συνήθως τον Οκτώβριο κάθε έτους και τελειώνει τον Μάιο του επόμενου, φέτος τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά.

  • Διαβάστε επίσης: Η εξήγηση Μαγιορκίνη για την γρίπη που εμφανίστηκε δύο μήνες νωρίτερα – Τι τον ανησυχεί

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσίευσε πρόσφατα το iatropedia.gr και επιβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών υπήρξαν αυξημένα περιστατικά νόσησης από γρίπη σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας, τα οποία αποδείχθηκε ότι σχετίζονται με νεαρούς τουρίστες.

“Συνήθως τους καλοκαιρινούς μήνες ο αριθμός των κρουσμάτων γρίπης που καταγράφεται είναι μικρός και, κατά κανόνα, αφορά σποραδικά κρούσματα του νοσήματος. Τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν ενδείξεις αυξημένης διασποράς κατά την τρέχουσα προ-επιδημική περίοδο σε σχέση με προηγούμενα έτη, κυρίως μεταξύ των ατόμων νεαρής ηλικίας σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές της χώρας”, ανέφερε συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ.

Ο φόβος για την πιθανότητα twindemic

Αποτελεί συνήθη πρακτική για τους ειδικούς, το είδος του χειμώνα από άποψη γρίπης και εποχικών ιώσεων στην Αυστραλία να τους δίνει πληροφορίες για την εποχή της γρίπης στο βόρειο Ημισφαίριο.

Έτσι όπως λένε τώρα, η ανησυχητική ταυτόχρονη αύξηση κρουσμάτων COVID-19 και γρίπης στην Αυστραλία και το Νότιο Ημισφαίριο που εξέρχεται από τον χειμώνα, θα μπορούσε να βάλει Αμερική και Ευρώπη σε κίνδυνο. Μια κατάσταση που ενδέχεται να εξελιχθεί τους επόμενους μήνες και την οποία οι επιστήμονες ονομάζουν «twindemic», δηλαδή, ταυτόχρονη πανδημία με δύο ιούς, δηλαδή κορονοϊό και γρίπη.

Τους προηγούμενους μήνες η…Πηγή: in.gr