Γιούλια Τιμοσένκο: «Μόνη λύση είναι η στρατιωτική νίκη της Ουκρανίας»

Πολιτική


Δεν υπάρχουν όρια για τις φιλοδοξίες του ρώσου προέδρου λέει στα «ΝΕΑ» η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η Δύση θα έπρεπε να είχε καταλάβει τις πραγματικές προθέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν

H Γιούλια Τιμοσένκο έχει διατελέσει δύο φορές πρωθυπουργός της Ουκρανίας στο παρελθόν και έτσι είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συνομιλήσει αρκετές φορές με τον ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν. Τον περιγράφει ως «απόλυτα λογικό, ψυχρό και σκληρό», αποφασισμένο να περάσει στην ιστορία ως εκείνος που επέκτεινε τη ρωσική αυτοκρατορία. «Το μήνυμά του, η ισχύς του είναι ότι συνειδητά παραβιάζει κανόνες και κόκκινες γραμμές. Δεν τον νοιάζουν οι επιπτώσεις. Είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει τα πάντα για να επιτύχει την «ιστορική αποστολή του», όπως τη λέει, να γίνει ένας δεύτερος Μέγας Πέτρος για τη Ρωσία».  Η ουκρανή πολιτικός βρέθηκε στην Αθήνα συμμετέχοντας στο ετήσιο συνέδριο στρογγυλής τραπέζης του Economist.

Σε κάθε τοποθέτησή της τονίζει πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος επίλυσης της παρούσας κρίσης από το να νικήσει στρατιωτικά η Ουκρανία. Θεωρεί πως όλες οι άλλες επιλογές, μεταξύ των οποίων και κάποιες εδαφικές παραχωρήσεις από το Κίεβο, «δεν θα βάλουν τέλος στις αυτοκρατορικές φιλοδοξίες του Πούτιν. Είναι μια ψευδαίσθηση ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία τώρα». Η 62χρονη πρώην πρωθυπουργός δεν πιστεύει ότι υπάρχουν όρια για τις φιλοδοξίες του ρώσου προέδρου. «Θέλει να καθυποτάξει και να ταπεινώσει τους άλλους.

Η πρώτη φορά που το αισθάνθηκα αυτό ήταν το 2009 όταν ήμουν πρωθυπουργός, εν μέσω χειμώνα, με -20 βαθμούς. Τότε χωρίς κανένα λόγο έκλεισε τη ροή φυσικού αερίου όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Ηταν ξεκάθαρο τότε ότι χρησιμοποιούσε την ενέργεια ως όπλο, κάτι που διαπιστώνουμε σήμερα με πικρό τρόπο».

Τα λάθη

Στην κουβέντα μας προκύπτουν διαρκώς περιστατικά του παρελθόντος όπου, όπως λέει, η Δύση θα έπρεπε να είχε καταλάβει τις πραγματικές προθέσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν. «Η πρώτη χαμένη ευκαιρία αντίδρασης ήταν το 2008 όταν η Ρωσία κατέλαβε 20% του εδάφους της Γεωργίας. Επίσης η Δύση δεν έβγαλε σωστά συμπεράσματα μετά την ομιλία του Πούτιν στη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο το 2007, όταν ήταν εντελώς ωμός για το τι πρόκειται να κάνει….Πηγή: in.gr