Γιατί τα εταιρικά ομόλογα είναι μία «win-win» επενδυτική πρόταση για τους καταθέτες

Οικονομία


Στα €3,63 δις. η αγορά στο χρηματιστήριο Αθηνών – Στο 4,4% – 4,9% καθορίστηκε το εύρος της απόδοσης του νέου ομολόγου της CPLP Shipping Holdings

Συνολικά, 15,22 δισ. ευρώ άντλησαν μέσω των εκδόσεων εταιρικών ομολόγων οι ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς έχουν βρει μια νέα πηγή άντλησης κεφαλαίων για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Μόνο στην αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου της Αθήνας διαπραγματεύονται σήμερα 20 εταιρικά ομόλογα συνολικής αξίας έκδοσης 3,63 δισ. ευρώ, ενώ στις διεθνείς αγορές (Λουξεμβούργο, Λονδίνο κ.ά.) διαπραγματεύονται 23 ελληνικών συμφερόντων εταιρικά ομόλογα.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία της ΤτΕ, την ώρα που η πανδημία, τα lockdowns και ο Πόλεμος, οδήγησαν, ως ενστικτώδη αντίδραση στην υγειονομική και οικονομική αβεβαιότητα, σε αύξηση από τον Ιούνιο του 2019 των καταθέσεων κατά περίπου 43 δισ. ευρώ στα 179,4 δισ. ευρώ (που είναι η υψηλότερη καταγραφή από την έναρξη της κρίσης χρέους το 2010), εκ των οποίων τα 135,6 δισ. ευρώ δισ. ευρώ αφορούν αυτές των νοικοκυριών (τα υπόλοιπα, των επιχειρήσεων), με τον κύριο όγκο τους να συγκεντρώνεται στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τα μηδενικά ή και γύρω από το μηδέν επιτόκια αφαιρούν ουσιαστικά εισόδημα από τους Έλληνες καταθέτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

CPLP Shipping: Στο 4,4% – 4,9% το εύρος απόδοσης για το ομόλογο

Ετσι, με το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων καταθέσεων να βρίσκεται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ στο 0,02% και των αντίστοιχών  υφιστάμενων καταθέσεων στο 0,03%, η αγορά εταιρικών ομολόγων του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, που προσφέρει συγκριτικά πολύ υψηλότερες αποδόσεις αποτελεί σύμφωνα με αναλυτές, μία «win-win» επενδυτική πρόταση για επενδυτές και επιχειρήσεις, δίνοντας διέξοδο σε καταθέσεις και μετρητά που δεν «παράγουν» σήμερα κανένα ουσιαστικό εισόδημα για τους κατόχους τους. Εξάλλου το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ βρίσκεται σήμερα στο -0,50%, ενώ μόλις την ερχόμενη Πέμπτη θα αυξηθεί κατά 0,25%, στο -0,25% και αναμένεται να κορυφωθεί το 2023 στο 1,75% επίπεδο αρκετά κάτω από τις αποδόσεις που προσφέρουν σήμερα τα εταιρικά ομόλογα σε ετήσια βάση.

Νέο ομόλογο

Σημειώνεται πως στο   4,4% – 4,9% καθορίστηκε το εύρος της απόδοσης του νέου ομολόγου ύψους έως 100 εκατ. ευρώ που θα εκδώσει η CPLP Shipping Holdings, μέλους του Ομίλου Capital Product Partners LP…Πηγή: Source link