Γιατί θρηνούμε για ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε;

Υγεία


Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ έχει προκαλέσει δημόσιες εκδηλώσεις θλίψης σε ολόκληρο τον κόσμο. Πώς μπορούμε όμως, να θρηνούμε για κάποιον που δεν γνωρίσαμε ποτέ;

Από δημόσιες συγκεντρώσεις στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο, τα συλλυπητήρια από παγκόσμιους ηγέτες μέχρι και τις σκέψεις χρηστών στο Διαδίκτυο, η είδηση του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ έχει προκαλέσει παγκόσμια θλίψη.

Φυσικά, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που θρηνούν ή αναγνωρίζουν το θάνατο της βασίλισσας δεν την έχουν συναντήσει ποτέ προσωπικά. Πόσο όμως, διαφέρει αυτή η «έκρηξη» θλίψης για κάποιον που δεν γνωρίζουμε από το πένθος για ένα αγαπημένο μας πρόσωπο που ήταν μέρος της ζωής μας;

  • Διαβάστε επίσης: Βασίλισσα Ελισάβετ: Ουρά 16 χιλιομέτρων για να προσκυνήσουν τη σορό της

Η βασίλισσα που… «γνωρίζαμε»

Όταν θρηνούμε κάποιον, αναλογιζόμαστε τη σχέση και την σύνδεση που μοιραστήκαμε καθ’όλη την διάρκεια της ζωής μας μαζί του, κάτι που πλέον δεν υπάρχει. Παρόλο που η βασίλισσα μπορεί να μην αποτέλεσε μέλος της άμεσης οικογένειας, ορισμένοι άνθρωποι έχουν «μεγαλώσει» μαζί της, επισημαίνει η Σάρα Γουέιλαντ, ανώτερη λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας.

Κατά τη διάρκεια της 70χρονης βασιλείας της, αποτέλεσε μέρος της ζωής των ανθρώπων – μέρος της ζωής των παππούδων, των γονιών αλλά και των σημερινών νέων, γεγονός που όπως επισημαίνει η ίδια διαμορφώνει τις λεγόμενες «διαγενεακές συνδέσεις». Συλλογικά και από γενιά σε γενιά, νιώθουμε σαν να τη «γνωρίζουμε».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, προετοιμαζόμασταν επίσης για την απώλειά της. Η προχωρημένη ηλικία, τα προβλήματα υγείας όπως και τα σχέδια για το τι θα συμβεί μετά τον θάνατό της («London Bridge is down») έχουν γίνει αντικείμενο πολλών ειδήσεων από τα μέσα ενημέρωσης παγκοσμίως.

Έτσι, αυτή η «εξοικείωση» σημαίνει ότι το είδος της θλίψης που βλέπουμε ή που μπορεί και να νιώθουμε τώρα μπορεί να μοιάζει πολύ με το να έχουμε κάποιον στη ζωή μας και μετά να τον χάσουμε.

Σε τι διαφέρει η συλλογική θλίψη για κάποιον που δεν γνωρίζαμε;

Πολλά είναι και τα στοιχεία που διαφέρουν όταν θρηνούμε για ένα δημόσιο πρόσωπο που δεν γνωρίζουμε. Μας λείπει η στενή σχέση με αυτό το άτομο. Δεν υπάρχουν προσωπικά ανέκδοτα ή κοινές εμπειρίες που…Πηγή: in.gr