Γεωργαντάς: Τι απάντησε για τις πληρωμές και τον ευρωπαϊκό έλεγχο συμμόρφωσης

Οικονομία


Απάντηση Γ. Γεωργαντά σε ερώτηση 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση- αίτημα κατάθεσης εγγράφων 49 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Με ΝΔ επιστροφή στην εποχή των  προστίμων και καταλογισμών στις Ευρωπαϊκές Επιδοτήσεις;», στην οποία γίνεται λόγος για «προβληματική πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης»απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Δείτε αναλυτικά την απάντηση ΕΔΩ

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αφού επισήμανε την προσπάθεια για την άμεση καταβολή των Ευρωπαϊκών Ενισχύσεων στους αγρότες, σημείωσε ότι αυτή «συνοδεύεται από διαφάνεια στην διαχείριση τους, είτε αυτές αφορούν άμεσες ενισχύσεις είτε αφορούν μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης και οι Νέοι Αγρότες», ενώ οι «ενισχύσεις καταβάλλονται με την τήρηση των κανονισμών και την διεξαγωγή των προβλεπόμενων ελέγχων. Το θέμα των δημοσιονομικών διορθώσεων, που αφορά όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, είναι ένα συνεχές θέμα που σχετίζεται με τις διοικητικές αδυναμίες στη χώρα και η μετάβαση της υποβολής των αιτήσεων των αγροτών και των πληρωμών των αγροτών στο gov.gr, θα βοηθήσει στον περιορισμό τους, με ενίσχυση της διαφάνειας, αλλά και στην έγκαιρη καταβολή τους».

Διαβάστε επίσης: ΟΠΕΚΕΠΕ: Επιτήδειοι έπαιρναν ενισχύσεις για βοσκοτόπια χωρίς να έχουν ζώα

Ο έλεγχος

Σε ότι αφορά τους ευρωπαϊκούς ελέγχους, ο ΥπΑΑΤ, ανέφερε την επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (ΓΔ AGRI), με την οποία, ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές πως θα διενεργήσει έλεγχο συμμόρφωσης, στην Ελλάδα, από τις 27.6.2022 έως την 1.7.2022 και από τις 4.7.2022 έως τις 8.7.2022, ο οποίος «εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών ελέγχων που πραγματοποιεί, κατ’ εφαρμογή του Κανονισμού, σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε., και δεν αποτελεί κάποια κατ’ εξαίρεση διαδικασία ή ειδικό έλεγχο στην χώρα και στον Οργανισμό, αλλά έναν εκ των πολλών τακτικών ελέγχων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής, κάθε χρόνο».

Δείτε το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ΕΔΩ

Κύριοι στόχοι της έρευνας ήταν οι εξής:

  • να ελεγχθεί ότι η διαχείριση και ο έλεγχος των καθεστώτων στρεμματικής ενίσχυσης και των μέτρων προαιρετικής συνδεδεμένης στήριξης για ζώα,…Πηγή: Source link