Γεωργαντάς: Διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων

Οικονομία


Η ενεργειακή κρίση έχει συμπαρασύρει όλους τους τομείς της οικονομίας σε ύφεση, με τη γεωργία να αποτελεί έναν από τους βαριά πληττόμενους κλάδους

Η διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας και ο ρόλος της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων στην βιώσιμη παγκόσμια παραγωγή τροφίμων βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, στην Πράγα.

Στην παρέμβασή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμωνη κ. Γιώργος Γεωργαντάς του τόνισε ότι η πρόσφατη ενεργειακή κρίση έχει συμπαρασύρει όλους τους τομείς της οικονομίας σε ύφεση, με το γεωργικό τομέα να αποτελεί έναν από τους βαριά πληττόμενους, αναδεικνύοντας τη σημασία του για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: Τρόφιμα: Σε προ πολέμου επίπεδα οι τιμές των σιτηρών

Επισήμανε ότι είναι πολιτική αναγκαιότητα να πετύχουμε  ευθυγράμμιση των επιμέρους πολιτικών της Ένωσης και να θέσουμε ως πολιτική προτεραιότητα την παρακολούθηση των παγκόσμιων αποθεμάτων, τη διασφάλιση των μεταφορών αγροτικών προϊόντων, την ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και το απρόσκοπτο και δίκαιο παγκόσμιο εμπόριο. Υπογράμμισε ότι είναι ευθύνη μας να βρεθούν πρόσφορες λύσεις για την τιθάσευση του πληθωρισμού και την αποφυγή κερδοσκοπιών και εκτόξευσης των τιμών των τροφίμων με στόχο την προστασία των πολιτών.

Όσον αφορά στη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο αποτελεί η αξιοποίηση της μικρής κλίμακας γεωργίας και η προστασία των τοπικών, καλά προσαρμοσμένων ποικιλιών και φυλών που μπορούν να ανταπεξέλθουν ευκολότερα σε ακραίες κλιματικές συνθήκες. Οι βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού, τα εναλλακτικά δίκτυα τροφίμων και τα τοπικά συστήματα καλλιέργειας επιτρέπουν την πώληση νωπών, ποιοτικών, υγιεινών και παραδοσιακών τροφίμων με θετικές κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις, σημείωσε.

Υπογράμμισε, επίσης,  ότι στο εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο, σημαντικό είναι να διατηρηθεί το μη εντατικό μοντέλο γεωργίας και κτηνοτροφίας και οι τοπικές γεωργικές πρακτικές, που είναι απόλυτα συμβατές με τις απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας. Στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική,…Πηγή: Source link