Γερμανικά ΜΜΕ: Τα επόμενα βήματα του Ερντογάν – Θα ρισκάρει πόλεμο με την Ελλαδα;

Πολιτική


«Ο Ψυχρός Πόλεμος στο Αιγαίο απειλεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο», σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος

Την ώρα που η Τουρκία, συνεχίζει να δυναμιτίζει την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενθαρρυμένη και από την πολιτική ίσων αποστάσεων του ΓΓ του ΝΑΤΟ, οι ευρωπαϊκές χώρες παρακολουθούν με προσοχή τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που απειλούν να βάλουν «φωτιά» στην ευαίσθητη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Ενδεικτικά είναι δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο, στα οποία γίνεται μια ανάλυση των όσων συμβαίνουν στην περιοχή με ευθύνη της Τουρκία, ενώ επιχειρείται μια αποκρυπτογράφηση των επόμενων κινήσεων της τουρκικής ηγεσίας με στόχο ακόμη και να προκαλέσει ένα «θερμό» επεισόδιο.

Τι θέλει ο Ερντογάν;

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν απειλεί ανοιχτά την Ελλάδα με πόλεμο για τα νησιά του Αιγαίου. Τι συμβαίνει, τι θέλει ο Ερντογάν και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος στρατιωτικής σύρραξης;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που θέτει σε ανάλυσή του στο δίκτυο RND o Γκερντ Χέλερ.

  • Διαβάστε επίσης: Χωρίς τέλος οι τουρκικές προκλήσεις: Δυναμική απάντηση από την Αθήνα

Ο Γερμανός ανταποκριτής στην Αθήνα παρουσιάζει τις πρόσφατες δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για την κυριαρχία σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τις τουρκικές ασκήσεις στην περιοχή, κάνοντας αναδρομή στο ιστορικό των τουρκικών αξιώσεων. «Η σύγκρουση σιγοκαίει στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια. Όμως τώρα για πρώτη φορά, η Τουρκία αμφισβητεί ανοιχτά την κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά – και επιχειρεί επιδεικτικά στρατιωτικές ασκήσεις απόβασης. Ο Ψυχρός Πόλεμος στο Αιγαίο απειλεί να εξελιχθεί σε θερμό επεισόδιο».

Θα θέσει σε κίνηση αποβατικά πλοία;

Η ανάλυση στην RND, βλέπει πίσω από τις απειλές Ερντογάν εσωπολιτικούς λόγους και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές. «Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές. Μπορεί ακόμη και να ρισκάρει έναν πόλεμο με την γειτονική Ελλάδα».

Σε άλλο σημείο επιχειρεί, σύμφωνα με την Deutsche Welle,  να αποκρυπτογραφήσει τις βλέψεις του Ερντογάν: «Δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να θέσει σε κίνηση αποβατικά πλοία και να προσπαθήσει να κατακτήσει ένα ή περισσότερα ελληνικά νησιά, ωστόσο δεν είναι πολύ πιθανό. Πιο…Πηγή: in.gr