Γερμανία: Το… οικονομικό «θαύμα» του Μάιντς

Οικονομία


Εν μέσω ενεργειακής και οικονομικής κρίσης στην Γερμανία, η πρωτεύουσα του κρατιδίου Ρηνανίας-Παλατινάτου και έδρα της βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech μετρά «χρυσά αυγά»

Όπως και στην υπόλοιπη Γερμανία, έτσι και στο Μάιντς λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς η κυβέρνηση Σολτς προσπαθεί αγωνιωδώς να προετοιμαστεί ενόψει ενός πολλαπλώς δύσκολου χειμώνα.

  • Διαβάστε επίσης: Στη μέγγενη της Μόσχας η γερμανική οικονομία 

Όμως στην πόλη που ήταν μέχρι πρότινος γνωστή κυρίως ως η γενέτειρα του Γουτεμβέργιου και για το ετήσιο καρναβάλι της, οι ανέλπιστες…  «παρενέργειες» της επιτυχίας του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά της COVID-19 επιτρέπουν σε κατοίκους και αρχές να ατενίζουν το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία.

  • Διαβάστε επίσης: Γερμανία: Σε επίπεδα ρεκόρ το ποσοστό δυσαρέσκειας κατά της διακυβέρνησης Σολτς 

Αιτία; Στο Μάιντς, την πρωτεύουσα στο γερμανικό κρατίδιο Ρηνανία-Παλατινάτο, έχει την έδρα της η βιοτεχνολογική εταιρεία BioNTech.

Ιδρύθηκε εκεί ως start-up το 2008 από δύο τουρκικής καταγωγής επιστήμονες, με θητεία στο τοπικό πανεπιστήμιο, που έμελλε να γίνουν ζευγάρι και στη ζωή και αυτοί που τελικά ανέπτυξαν ένα από τα βασικά εμβόλια κατά της COVID-19.

Σήμερα, ο Ουγούρ Σαχίν και η Οζλέμ Τουρετζί ερευνούν παράλληλα θεραπείες με εμβόλιο mRNA για τον καρκίνο.  Πλέον συγκρίνονται από πολλούς με το ζεύγος Πιέρ και Μαρί Κιουρί.

Ανέλπιστα έσοδα

Προ κοροναϊού, το Μάιντς των 200.000 κατοίκων ήταν από τις πιο υπερχρεωμένες πόλεις της Γερμανίας, με ετήσια ελλείμματα που ξεπερνούσαν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Μετά ωστόσο τα τρελά έσοδα της BioNTech λόγω του εμβολίου για τον κοροναϊό, τα ταμεία της πόλης γέμισαν με ταχύτητα φωτός.

Μόνο πέρυσι, τα έσοδα από τους φόρους επιχειρήσεων ξεπέρασαν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Κι αν και η προέλευσή τους είναι επισήμως απόρρητη, είναι βέβαιο ότι προέρχονται σχεδόν στο σύνολό τους από τα μυθικά κέρδη του βιοτεχνολογικού κολοσσού.

Φέτος, τα αντίστοιχα φορολογικά έσοδα αναμένεται αισίως να αγγίξουν τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Ίσως μάλιστα αυτές οι αρχικές εκτιμήσεις να αποδειχθούν τελικά πολύ συγκρατημένες, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech ετοιμάζεται να πάρει έγκριση για τη διάθεση της ενισχυτικής δόσης εμβολίου…Πηγή: Source link