Γενς Στόλτενμπεργκ: Σε ρόλο σύγχρονου Πόντιου Πιλάτου – Ίσες αποστάσεις από Ελλάδα και Τουρκία

Πολιτική


Οι τοποθετήσεις του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ με τις οποίες διαρκώς νίπτει τας χείρας του

Τον ρόλο ενός σύγχρονου Πόντιου Πιλάτου έχει επιλέξει να παίξει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς από την εκλογή του το 2014 έως και σήμερα προσπαθεί να κρατήσει ίσες αποστάσεις σε Ελλάδα και Τουρκία, ακόμα και όταν η Άγκυρα εξόφθαλμα καταπατά το διεθνές δίκαιο, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και προκαλεί προβλήματα στη συμμαχία.

«Βρείτε τα μεταξύ σας»

Η θέση του Γενς Στόλτενμπεργκ παραμένει σταθερά ίδια κάθε φορά. «Βρείτε τα μεταξύ σας»

Η μετριοπαθής σε βαθμό παρεξήγησης στάση του 63χρονου Νορβηγού γενικού γραμματέα απέναντι στον Ταγίπ Ερντογάν φάνηκε ξεκάθαρα τον Μάρτιο του 2020, όταν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, καθοδηγούμενοι από την Άγκυρα προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ελλάδα από τον Έβρο.

«Παρακολουθώ με μεγάλη ανησυχία τα γεγονότα που συμβαίνουν στα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες. Το πρόβλημα της μετανάστευσης και των προσφύγων είναι μια κοινή πρόκληση και χρειάζεται κοινή λύση» είχε δηλώσει τότε.

Διαβάστε επίσης «Δεν άντεξε κι έφυγε»: Τι λένε Έλληνες βουλευτές για το επεισόδιο με τον Ακάρ

Διαβάστε επίσης Τσελίκ: Νέες εμπρηστικές δηλώσεις – Στο στόχαστρο της Τουρκίας το Καστελόριζο

Λίγους μήνες μετά, με το Oruc Reis να πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και με τα πολεμικά πλοία Ελλάδας και Τουρκίας να βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη, ο γραμματέας του ΝΑΤΟ κάνει, για άλλη μία φορά, τα στραβά μάτια στις προκλήσεις της Άγκυρας υποστηρίζοντας ότι η περιοχή νότια της Κρήτης ήταν πεδίο αντιπαράθεσης και στο παρελθόν.

«Το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά πλοία, τόσο μεγάλος στρατιωτικός εξοπλισμός σε μια μικρή περιοχή αυτό και μόνο του είναι λόγος ανησυχίας. Είδαμε και κάποια ρητορική και γνωρίζουμε ότι υπήρχαν προκλήσεις και συγκρούσεις σε αυτή την περιοχή και στο παρελθόν» σημείωνε.

Στο πλευρό της Άγκυρας

«Αυτό είναι ένα θέμα του οποίου η επίλυση εναπόκειται στην Ελλάδα και στην Τουρκία» είχε περιοριστεί να δηλώσει ο Γενς Στόλτενμπεργκ στο Anadolu τηρώντας απόλυτη ουδετερότητα το 2018 όταν είχε ερωτηθεί σχετικά με το ζήτημα των δύο συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές.

Ο Γενς…Πηγή: in.gr