Γαλλία: Σάλος με τις αποκαλύψεις για δοσοληψίες πετρελαϊκού γίγαντα με ρωσική εταιρεία

Οικονομία


Διαστάσεις παίρνει η αποκάλυψη της Le Monde στη Γαλλία. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η TotalEnergies θα πουλήσει το μερίδιό της στη ρωσική Terneftegaz

Η TotalEnergies, που αντιμετωπίζει επικρίσεις για τους επιχειρηματικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα πως θα πουλήσει το μερίδιό της στην Terneftegaz, μια κοινοπραξία με τη Novatek, στη ρωσική εταιρία πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Το κλείσιμο αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2022, υποκείμενο στους συνήθεις όρους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εταιρία.

Η γαλλική εταιρία βρέθηκε υπό πίεση αυτή την εβδομάδα σε ό,τι αφορά τις διασυνδέσεις της με την Terneftegaz, αφότου η εφημερίδα Le Monde έγραψε πως η εταιρία παρείχε συμπυκνωμένο αέριο το οποίο μετατράπηκε αργότερα σε κηροζίνη που χρησιμοποιήθηκε σε δύο ρωσικές στρατιωτικές βάσεις.

  • Διαβάστε επίσης: Ρωσία: Μακροπρόθεσμο κίνδυνο οικονομικής κατάρρευσης βλέπουν οικονομολόγοι

Η πίεση αυξήθηκε, με τον Γάλλο υπουργό Μεταφορών Clément Beaune να ζητά το πρωί της Πέμπτης να «χυθεί φως» στο ρόλο της γαλλικής πετρελαϊκής εταιρείας στη Ρωσία. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα», δήλωσε ο κ. Beaune σε συνέντευξή του στο France 2, «οπότε πρέπει να γίνει έλεγχος για το αν, εκούσια ή ακούσια, υπήρξε παράκαμψη των κυρώσεων».

Τι αναφέρει η TotalEnergies

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα η TotalEnergies ανέφερε πως αυτή η εκποίηση είχε σχεδιαστεί πριν εμφανιστεί η αντιπαράθεση και πως είχε στείλει αίτημα έγκρισης της συμφωνίας στις ρωσικές αρχές στις 8 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη Le Monde, η κοινοπραξία της εταιρίας Terneftegaz ενεπλάκη στη προμήθεια συμπυκνωμένου αερίου για την παρασκευή καυσίμου αεριωθούμενων που μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Η TotalEnergies επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ότι θα παραγάγει συμπυκνωμένο αέριο από κοινού με τη Novatek στη Ρωσία που καταλήγει σε καύσιμο αεριωθούμενων, αλλά είπε πως αυτό προοριζόταν όλο για εξαγωγή.

Τι αναφέρει η Le Monde

Η Global Witness, που βοήθησε τη Le Monde να συμπληρώσει την έρευνα, είπε πως η TotalEnergies αντιφάσκει στις ανακοινώσεις της και πως θα πρέπει να διενεργηθεί έρευνα.

Η Le Monde αναφέρει ακόμα: «Με τη βοήθεια μιας έρευνας της Global Witness και της οικονομικής βάσης δεδομένων Refinitiv, η Le Monde εντόπισε την αλυσίδα προμήθειας κηροζίνης από δύο στρατιωτικές βάσεις (Morozovskaya και Malshevo)…Πηγή: Source link