Γαλλία: Οριακή επικράτηση Μακρόν στις βουλευτικές εκλογές

Κόσμος


Σε ποσοστά η παράταξη του Μακρόν συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της παράταξης του Μελανσόν

Η παράταξη του πρόεδρου Εμμανουέλ Μακρόν, Μαζί, είναι τελικά ο νικητής του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στη Γαλλία.

Ωστόσο η διαφορά από την Λαϊκή Ένωση» του ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν είναι οριακή

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έγιναν γνωστές τις πρώτες πρωινές ώρες απόψε, η παράταξη της προεδρικής πλειοψηφίας εμφανίζεται να συγκεντρώνει περίπου 20.000 ψήφους περισσότερες από την «Λαϊκή Ένωση» του ηγέτη της γαλλικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Σε ποσοστά η παράταξη του Μακρόν συγκεντρώνει το 25,75% των ψήφων έναντι 25,66% της παράταξης του Μελανσόν. 18,68% ελαβε η παράταξη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν.

Μέχρι αργά το βράδυ γάλλοι αναλυτές εκτιμούσαν ότι τον πρώτο γύρο θα κέρδιζε ο Μελανσον, ωστόσο στο δεύτερο γύρο ο Μακρόν θα κέρδιζε περισσότερες έδρες.

Προειδοποιητική βολή για τον Μακρόν χαρακτηρίζει την πολύ μικρή διαφορά ανάμεσα στις δύο παρατάξεις η Le Figaro.

Σε πολύ υψηλά ποσοστά έφτασε η αποχή, που ανήλθε σχεδόν στο 52,5%.

 Έκκληση στους ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής απηύθυναν τόσο η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν εκ μέρους της προεδρικής πλειοψηφίας του Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο ηγέτης της Λαϊκής Ένωσης Ζαν Λικ Μελανσόν.

Η γαλλίδα πρωθυπουργός μάλιστα, απευθύνθηκε σε όσους δεν ψήφισαν χθες ζητώντας τους να πιστέψουν στη δύναμη της ψήφου τους. Κάλεσε επίσης όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τους υποψηφίους τους. Όπως σημείωσε, σε μια εβδομάδα, διακυβεύονται οι αξίες της Γαλλίας, η ελευθερία, η ισότητα, η αδελφοσύνη και ο κοσμικός χαρακτήρας” του κράτους.

Ο Μελανσόν από την πλευρά του κάλεσε τους πολίτες να ξεσπάσουν την ερχόμενη Κυριακή στις κάλπες και να απορρίψουν οριστικά τα καταστροφικά έργα της πλειοψηφίας του Μακρόν.

Πηγή: skai.grΠηγή: Skai News