Γαλλία: «Καμπανάκι» Μοσκοβισί για κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού

Οικονομία


Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατακεραυνώνει την πρώτη πενταετία Μακρόν και τα μέτρα των 25 δισ. ευρώ για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων

Η πολιτική είναι ρόλοι και οι πρωταγωνιστές πρέπει να υποδύονται τους ρόλους αυτούς στην ώρα τους και πειστικά. Δεν πρόλαβε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν να εξαγγείλει το νέο «πακέτο» των 25 δισ. δολαρίων για την στήριξη της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, δεν πρόλαβε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ να κηρύξει «απαρχαιωμένους» τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το χρέος αφού και οι πρώην «φειδωλοί» Γερμανία και Ολλανδία ξοδεύουν αφειδώς το δημόσιο χρήμα για να αντισταθμίσουν τις εισοδηματικές απώλειες από τον πληθωρισμό, ήρθε ο πρώην συνάδελφος του Λε Μερ και πρώην επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, για να θυμίσει ότι, όχι, όλοι οι κανόνες ισχύουν. Και ότι «η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι από το 1993 και εντεύθεν η Γαλλία έζησε ξοδεύοντας περισσότερα από τις δυνατότητές της».

Ο Μοσκοβισί, βέβαια, τα λέει αυτά έχοντας αλλάξει λεοντή. Δεν είναι πλέον υπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ (υπεύθυνος τη διετία 2012-2014 για το ότι η χώρα του «ξόδευε περισσότερα από όσα έβγαζε»). Δεν είναι πλέον επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ (ευέλικτος ισορροπιστής και πραγματικός φίλος της Αθήνας κατά την κρίσιμη για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας πενταετία 2014-2019). Είναι πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της χώρας του, διορισμένος προ διετίας από τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Ε, αυτή την πρώτη πενταετία του Μακρόν βάλθηκαν να «ξεσκονίσουν» οι δικαστές του ανωτάτου οικονομικού δικαστηρίου της Γαλλίας, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση ασφαλώς του προέδρου Μοσκοβισί. Και την Πέμπτη, συμπτωματικώς την επομένη των εξαγγελιών του «πακέτου» των 25 δισ. ευρώ από την πρωθυπουργό, προειδοποίησαν ότι «η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών στη χώρα είναι πολύ σοβαρή».

«Βγείτε από την τύφλωση»

«Με την έκθεση αυτή θέλουμε σήμερα να απευθύνουμε ένα μήνυμα συναγερμού», είπε ο Μοσκοβισί παρουσιάζοντας στη δημοσιότητα τις αποφάνσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου προέτρεψε την εκτελεστική εξουσία «να βγει από την τύφλωση και να μπει σε μια αξιόπιστη τροχιά ελέγχου των δαπανών για την…Πηγή: Source link