Βρετανία: Ο Σούνακ εξετάζει πάγωμα της βοήθειας προς ξένες χώρες για άλλα 2 χρόνια

Οικονομία


Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας εξετάζει, σύμφωνα με την Telegraph, το ενδεχόμενο να επεκτείνει την περικοπή δαπανών για βοήθεια προς ξένες χώρες κατά άλλα δύο χρόνια, μέχρι το δημοσιονομικό έτος 2026-2027.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σούνακ εξετάζει «πάγωμα» του προϋπολογισμού για τη βοήθεια προς ξένες χώρες για άλλα δύο χρόνια, όπως μετέδωσε χθες Παρασκευή η εφημερίδα Telegraph, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές (στη φωτογραφία του Leon Neal/via Reuters, επάνω, ο Σούνακ βγάζει σέλφι με ασθενή κατά την επίσκεψή του σε νοσοκομείο του Λονδίνου).

Περικοπή λόγω κοροναϊού

Το ύψος των δαπανών της Βρετανίας για βοήθεια προς ξένες χώρες έχει οριστεί στο 0,5% του εθνικού εισοδήματος.

Δείτε ακόμα – Μακρόν: Πρώτη επικοινωνία με τον Σούνακ – Συμφωνία για διμερή σύνοδο κορυφής το 2023

Πριν δύο χρόνια, η κυβέρνηση είχε περικόψει τις δαπάνες για βοήθεια προς ξένες χώρες λόγω του πλήγματος στη βρετανική οικονομία από την πανδημία του κοροναϊού (Covid-19).

Ο Σούνακ, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Οικονομικών, είχε δηλώσει πέρυσι ότι οι δαπάνες για βοήθεια προς ξένες χώρες θα έπρεπε να επιστρέψουν στο 0,7% της οικονομικής παραγωγής από το δημοσιονομικό έτος 2024-2025.

Ωστόσο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Telegraph, εξετάζεται το ενδεχόμενο επέκτασης της περικοπής δαπανών για βοήθεια προς ξένες χώρες κατά άλλα δύο χρόνια, δηλαδή μέχρι το δημοσιονομικό έτος 2026-2027.

Ακυρώνει φοροελαφρύνσεις

Η κυβέρνηση Σούνακ προχωρά σε περικοπές δαπανών και ακυρώνει φοροελαφρύνσεις σε μια περίοδο κατά την οποία το αυξανόμενο κόστος από στεγαστικά δάνεια, τρόφιμα, καύσιμα και θέρμανση πλήττει τους προϋπολογισμούς των βρετανικών νοικοκυριών.

Το πρακτορείο Reuters υπογραμμίζει πως το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχολιασμό.

Πηγή: ΑΠΕ