Βρετανία: Η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023

Οικονομία


Η βρετανική οικονομία έχει δεχθεί πιέσεις από τον πληθωρισμό που τώρα ξεπερνά το 11%.

Η βρετανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% το 2023, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ, καθώς άρχισε να παρουσιάζει πώς ο ίδιος και ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ θα αυξήσουν τους φόρους και θα μειώσουν τις δαπάνες για να αποκαταστήσουν τα δημόσια οικονομικά, παρά τις απαισιόδοξες προοπτικές.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως άλλες χώρες, βρίσκεται τώρα σε ύφεση», σύμφωνα με την υπηρεσία Δημοσιονομικής Ευθύνης (OBR), δήλωσε ο Χαντ.

Η νέα πρόβλεψη για την επόμενη χρονιά έρχεται να συγκριθεί με την προηγούμενη εκτίμηση του OBR που είχε δημοσιευθεί τον Μάρτιο για ανάπτυξη 1,8%.

Έκτοτε, η βρετανική οικονομία έχει δεχθεί πιέσεις από τον πληθωρισμό που τώρα ξεπερνά το 11%, την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς και την πολιτική και οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η σύντομη θητεία της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία της χώρας.

Ο Χαν δήλωσε ότι οι προβλέψεις του OBR αποτυπώνουν «ξεκάθαρα τον αντίκτυπο των παγκόσμιων αντιξοοτήτων στη βρετανική οικονομία» ξεκινώντας τη σημερινή του ομιλία στο Κοινοβούλιο.

  • Διαβάστε επίσης: Νέα αύξηση επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης από την Τράπεζα της Αγγλίας

Το OBR προέβλεψε ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα αυξηθεί κατά 1,3% το 2024 και κατά 2,6% το 2025, όπως δήλωσε ο Χαντ, συγκριτικά με τις προηγούμενες προβλέψεις για ανάπτυξη 2,1% και 1,8%, αντίστοιχα.

«Πάγωμα» των απαλλαγών φόρου εισοδήματος

Ο Χαντ και ο Σούνακ έχουν δηλώσει ότι θα αποκαταστήσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη στη Βρετανία μετά την αποτυχία του πειράματος των «Trussonomics» (της οικονομικής πολιτικής της Τρας) με μη χρηματοδοτούμενες μειώσεις φόρων που οδήγησαν τη λίρα σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο έναντι του αμερικανικού δολαρίου, απείλησαν με χάος την αγορά ακινήτων και εξανάγκασαν τη Λιζ Τρας σε παραίτηση μετά από σύντομη παραμονή στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης τα σχέδιά της για ‘πάγωμα’ των απαλλαγών φόρου εισοδήματος και μείωση του ορίου στο οποίο οι πολίτες αρχίζουν να πληρώνουν με βάση τον υψηλότερο συντελεστή φόρου εισοδήματος, προκειμένου να σταθεροποιηθούν τα δημόσια οικονομικά.

Ο Χαντ δήλωσε ότι θα αναστείλει τις απαλλαγές…Πηγή: Source link