«Βουλιάζουν» τα νησιά, προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός

Οικονομία


Τα νούμερα προαναγγέλουν την ολική επαναφορά του τουρισμού σε επίπεδα καλύτερα από το «χρυσό» 2019

Με δύο ταχύτητες φαίνεται πως κινείται η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, ωστόσο τα νούμερα των αφίξεων και των εσόδων προαναγγέλλουν την ολική επαναφορά του τουρισμού σε επίπεδα καλύτερα ακόμη και από εκείνα του «χρυσού» 2019.

Σύμφωνα με στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο πήχης ως προς τις ταξιδιωτικές εισπράξεις έχει μπει πλέον στο ορόσημο των 20 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ, κόντρα στο ασταθές περιβάλλον του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της πανδημίας.

  • Διαβάστε επίσης: Βάζουν… πλαφόν στον αριθμό των τουριστών που θα επισκεφτούν συγκεκριμένες περιοχές

Οι προορισμοί της ηπειρωτικής χώρας βρίσκονται λίγο πιο πίσω στην κούρσα της ζήτησης σε σχέση με τα νησιά, ωστόσο οι επιχειρηματίες του τουρισμού ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων μηνών.

Τον τόνο για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού δίνουν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, οι οποίοι φέτος κάνουν τη διαφορά, με τους Γάλλους, τους Ιταλούς και τους Γερμανούς να επιδεικνύουν επίσης έντονη ζέση.

Στοίχημα αποτελεί πλέον η επιμήκυνση της σεζόν μέχρι το α’ 15νθήμερο του Νοεμβρίου για κάποιους από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της χώρας, οι οποίοι μπορούν να επωφεληθούν της μεγάλης ζήτησης και να καταγράφεται για την Ελλάδα.

Βρόχος, ωστόσο, για τους ξενοδόχους εξακολουθεί να είναι το λειτουργικό κόστος, το οποίο, εξαιτίας της ανόδου των τιμών της ενέργειας και των ανατιμήσεων σε βασικά είδη διατροφής, έχει αυξηθεί κατά 25%-30%, ποσοστό που θα «συρρικνώσει» τον τζίρο στο τέλος της χρονιάς, όταν οι επιχειρηματίες θα κληθούν να κάνουν το «ταμείο» της φετινής σεζόν.

Την ίδια στιγμή, με «όπλο» την ισχυρή ζήτηση που καταγράφει η Ελλάδα ως τουριστικός προορισμός, οι ξενοδόχοι προχωρούν στη σύναψη των συμβολαίων της επόμενης χρονιάς με τους μεγάλους tour operators, διεκδικώντας αυξήσεις έως 15%.

Η εικόνα της ζήτησης ανά περιοχή

Στην πρώτη γραμμή της ζήτησης βρίσκονται σταθερά τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και η Κρήτη. Η πληρότητα στα ξενοδοχεία αρκετών προορισμών προσεγγίζει ήδη το απόλυτο 100%, ενώ τη μεγάλη…Πηγή: Source link