Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος σωφρονιστικός κώδικας

Πολιτική


Επί της αρχής, ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ωστόσο, αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο νέος σωφρονιστικός κώδικας είναι γεγονός, καθώς η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε κατά πλειοψηφία σειρά βελτιωτικών αλλαγών του νομοσχεδίου, στις οποίες προχώρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, μετά τις προτάσεις και παρατηρήσεις τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και αρμόδιων φορέων.

Έτσι, υπέρ του νομοσχεδίου για την «Αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του Σωφρονιστικού Κώδικα» ψήφισαν επί της αρχής μόνο οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν, αναγνωρίζοντας ως πολύ θετικό «το πνεύμα ανοιχτού διαλόγου που επέδειξε η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη», όπως ανέφεραν. Σημειώνεται, πάντως, ότι αρκετά άρθρα του νομοσχεδίου υπερψηφίστηκαν με μεγάλη πλειοψηφία.

Διαβάστε επίσης: Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών για τον Σωφρονιστικό Κώδικα – Ισότητα στη μεταχείριση των κρατουμένων

Θεοδωρικάκος: «Το νομοσχέδιο υπηρετεί το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι «το νομοσχέδιο υπηρετεί με απόλυτο σεβασμό τις αρχές του κράτους δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα και προσαρμόζεται στις αναγκαίες προσαρμογές και αλλαγές στα ευρωπαϊκά πρότυπα και στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες».

Παράλληλα, αναγνώρισε την σημαντική συμβολή της αντιπολίτευσης με τις παραγωγικές προτάσεις που κατέθεσε και τόνισε ότι έγινε μία πολύ ουσιαστική συζήτησε με πνεύμα συναινετικό από όλους, παρά τις ιδεολογικές διαφορές που υπάρχουν.

Αξιοσημείωτο είναι πως ήταν κοινή η παραδοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι έγιναν πράγματι σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές, ωστόσο, όπως υποστήριξαν, αυτές δεν αλλάζουν τον πυρήνα και τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου, που είναι η αυστηροποίηση των ποινών, η τιμωρητική αντίληψη, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των κρατουμένων και η απουσία μέτρων για την ουσιαστική κοινωνική και οικονομική τους επανένταξη.

Αποκωδικοποιώντας τις νέες ρυθμίσεις, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε, ιδιαίτερα, στις τακτικές και εκπαιδευτικές άδειες, στην κοινωνική επανένταξη και…Πηγή: in.gr