Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το Θριάσιο Πεδίο

Πολιτική


Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ «πέρασε» από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου.

Με την υπερψήφισή του από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που αφορά στην κύρωση της τροποποίησης της σύμβασης παραχώρησης για την «Ανάπτυξη Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο Πεδίο».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, καταψήφισαν τη νέα Σύμβαση Παραχώρησης, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».

Διαβάστε επίσης: Στα 158,4 εκατ. ευρώ η επένδυση για το Logistics Park στο Θριάσιο

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιώργος Καραγιάννης, έδωσε έμφαση στις βασικότερες αλλαγές του νομοσχεδίου που, όπως είπε, προβλέπουν ότι:

– Αυξάνεται η ετήσια πληρωμή προς το ελληνικό δημόσιο από 2,51% σε 5%, ενώ αυξάνεται αντίστοιχα και η ελάχιστη πληρωμή προς το δημόσιο από τις 350.000 ευρώ ετησίως σε 700.000 ευρώ.

– Μειώνεται η περίοδος παραχώρησης από τα 60 στα 37 έτη και υπό προϋποθέσεις μπορεί να παραταθεί για άλλα τρία χρόνια, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στον παραχωρησιούχο να διαπραγματευτεί την επέκταση της παραχώρησης για επιπλέον 23 έτη σε τιμές αγοράς.

– Εισάγεται μηχανισμός κατανομής των κερδών σε ποσοστό 50% – 50% ανάμεσα στα κέρδη του παραχωρησιούχου και του ελληνικού δημοσίου.

«Οι επενδύσεις σε υποδομές αποκτούν μεγάλη προστιθέμενη αξία και θέτουν τη βάση για ισχυρή ανάπτυξη σε στερεές βάσεις. Μια ανάπτυξη με ξεκάθαρο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, που επιβεβαιώνει την εξωστρέφεια και την δυναμική της ελληνικής οικονομίας, δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και αξιοποιεί τη γεωστρατηγική θέση της χώρας», ανέφερε ο κ. Καραγιάννης.

«Παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ το έργο»

Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ιωάννης Σαρακιώτης, τόνισε ότι το κόμμα του «συντάσσεται με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για το αναπτυξιακό έργο στο Θριάσιο Πεδίο, καθώς συνιστά παρακαταθήκη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κατάφερε και το ξεμπλόκαρε και υπέγραψε την αρχική σύμβαση παραχώρησης».

«Σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη διαφάνεια και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος», εξέφρασε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ,…Πηγή: in.gr