Βουλή: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν υπέρ της ένταξης Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Πολιτική


Με στήριξη των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κυρώθηκε στην Επιτροπή της Βουλής το πρωτόκολλο προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, Σουηδίας και Φιλανδίας. Καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Επιφυλάχθηκε για την ολομέλεια η Ελλ. Λύση

Με μεγάλη πλειοψηφία κυρώθηκε από την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας και της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ. Υπέρ της κύρωσης τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ ενώ καταψήφισαν το ΚΚΕ μαζί με το ΜεΡΑ25 και επιφυλάχθηκε η Ελληνική Λύση.

Στρατηγική επιλογή

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, χαρακτήρισε την υπερψήφιση του πρωτοκόλλου διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, ως στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση των εθνικών συμφερόντων. Από την πλευρά τους,  ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στήριξαν την προσχώρηση των δύο χωρών στον ευρωατλαντικό μηχανισμό, εκφράζοντας παράλληλα ερωτηματικά ως προς τα οφέλη που θα έχει η χώρα σε περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης, ενώ ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, άσκησαν έντονη κριτική στη κυβέρνηση για τις επιλογές της και η Ελληνική Λύση δήλωσε επιφυλακτική ως προς την αναγκαιότητα της επικύρωσης του πρωτοκόλλου τη δεδομένη χρονική στιγμή.

  • Διαβάστε επίσης Βόρεια Μακεδονία: Η Βουλή κύρωσε τα Πρωτόκολλα για την προσχώρηση Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Η διεύρυνση της Βορειανατολικής Συμμαχίας, με την ενσωμάτωση χωρών και μελών που σέβονται τις αρχές και  αξίες τις οποίες και η Ελλάδα υποστηρίζει και προσυπογράφει, αποτελεί στρατηγική επιλογή για την ενίσχυση των εθνικών συμφερόντων της χώρας, και τόσο η κυβέρνηση και εγώ, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το έχουν διατυπώσει επανειλημμένα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και συμπλήρωσε:

«Εμείς, όπως και η μεγάλη πλειοψηφία των κομμάτων, θεωρούμε ότι έχουμε να κερδίσουμε ως Ελλάδα από την είσοδο της Φιλανδίας και της Σουηδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, όχι μόνο για τα στενά αμυντικά μας θέματα αλλά και για ευρύτερα θέματα, για τα οποία η χώρα μας εκδηλώνει ενδιαφέρον, όπως η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, που για εμάς έχει τεράστια σημασία και που αυτό επίσης καλύπτεται».

Για το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης σχετικά με την υποχώρηση της Σουηδίας…Πηγή: in.gr