Βενζίνη στα τρία ευρώ: Πότε και πως το εφιαλτικό σενάριο μπορεί να γίνει πραγματικότητα

Οικονομία


Σήμερα η τιμή της με βάση το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης κυμαίνεται στα 2,3 – 2,4 ευρώ η μέση τιμή πανελλαδικά

Πόσο ρεαλιστικό είναι το σενάριο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να ξεπεράσει τα 3 ευρώ; Σήμερα η τιμή της με βάση το παρατηρητήριο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης κυμαίνεται στα 2,3 – 2,4 ευρώ η μέση τιμή πανελλαδικά.

Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» η διατήρηση της τιμής του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα καθιστά πιθανό το ακραίο σενάριο να «σκαρφαλώσει» η τιμή της βενζίνης στα τρία το ευρώ το λίτρο. Οι διεθνείς αναλυτές συμφωνούν ότι φέτος το πετρέλαιο δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ κάποιοι βλέπουν να φτάνει ακόμη και στα 140 δολάρια. Σε αυτή την περίπτωση η μέση τιμή της βενζίνης θα πάει στα 2,6 ευρώ και σε ορισμένες παραδοσιακά ακριβές περιοχές όπως τα νησιά των Κυκλάδων, στα Δωδεκάνησα κλπ θα σπάσει το φράγμα των τριών ευρώ το λίτρο.

Ήδη σε πολλές περιπτώσεις στα νησιά η βενζίνη βρίσκεται μια ανάσα από τα τρία ευρώ.

Από τους παράγοντες που θα κρίνουν αν τελικά αυτές οι δυσοίωνες προβλέψεις θα επαληθευτούν (ήδη διεθνείς οργανισμοί και αναλυτές δεν το αποκλείουν) θα είναι η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου και η ανισορροπία στην προσφορά πετρελαίου (λόγω πολέμου) και ζήτησης (λόγω πανδημίας).

Τις μέρες αυτές του Ιουνίου η ισοτιμία ευρώ και δολαρίου κυμαίνεται στο 1,05 με 1,07 (δηλαδή ένα ευρώ αντιστοιχεί σε 1,05 με 1,07 δολάριο) και κατά συνέπεια ένα βαρέλι πετρέλαιο (στην ισοτιμία 1 προς 1,07) κοστίζει 123 δολάρια ή 116 ευρώ. Μια περαιτέρω διολίσθηση του του ευρώ (ένα προς ένα δολάριο) σε συνδυασμό με μια άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου μπορεί να στείλει το βαρέλι στα 140 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση το εφιαλτικό σενάριο για εκτίναξη της τιμής της βενζίνης ακόμη και πάνω από τα 3 ευρώ προβλέπεται να γίνει πραγματικότητα.

Διαβάστε επίσης Σούπερ μάρκετ: Έρχεται νέο μπαράζ ανατιμήσεων

Η μισή τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής είναι ΦΠΑ και ειδικός φόρος

Στην Ελλάδα η τιμή της βενζίνης (αμόλυβδη) στα διυλιστήριο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ήταν στο 1,08 ευρώ το λίτρο και από εκεί και πέρα προστίθενται το εμπορικό κέρδος και κάποιες άλλες χρεώσεις μαζί με το 1,20 ευρώ που είναι το ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και έτσι…Πηγή: Source link