«Βέρτιγκο» στον αέρα για την Τουρκία

Πολιτική


Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες από τη συνεχή ανανέωση και ενίσχυση των ελληνικών «φτερών» και τη δυστοκία της Άγκυρας να εκσυγχρονίσει τα μαχητικά της.

Η συνεχής ανανέωση και αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας – με τα Rafale, τα F-16 Viper και τη δρομολογημένη απόκτηση των F-35 – και η ταυτόχρονη δυστοκία της Αγκυρας να εκσυγχρονίσει τα δικά της αεροσκάφη και να πάρει καινούργια έχουν προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου… vertigo στους τούρκους επιτελείς.

Είναι φανερό ότι οι Τούρκοι βρίσκονται αντιμέτωποι ύστερα από πάρα πολλά χρόνια με μια αλλαγή ισορροπίας στον αέρα υπέρ της Ελλάδας. Αυτή η μεταβολή στο ισοζύγιο ισχύος στους αιθέρες δεν είναι μάλιστα κάτι που θα γίνει στο μέλλον, σε βάθος χρόνου, αλλά έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται.

H Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη εντάξει στο δυναμικό της 6 μαχητικά Rafale και απομένουν μέρες για να είναι 100% έτοιμα επιχειρησιακά. Είναι μαχητικά με εξαιρετικές δυνατότητες κρούσης και εντοπισμού στόχων από πολύ μεγάλες αποστάσεις 60-100 χλμ.

Οι Τούρκοι αυτό το γνωρίζουν και από την πρώτη στιγμή είχαν εκφράσει τον έντονο προβληματισμό τους για την ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τα Rafale. Οπως γνωρίζουν βέβαια ότι σύντομα η Πολεμική Αεροπορία θα έχει συνολικά 24 Rafale.

Επιπλέον, οι Τούρκοι βρίσκονται σε… «τρικυμία» στον αέρα, καθώς διαπιστώνουν ότι το πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών F-16 από τις ΗΠΑ στην έκδοση Viper προχωράει χωρίς προβλήματα και αποδίδει τους πρώτους καρπούς. Οι δύο πρώτες ελληνικές «οχιές» παρελήφθησαν επισήμως την περασμένη εβδομάδα από την ΠΑ και πέταξαν για τη Σούδα και την 115 ΠΜ όπου θα είναι η βάση τους.

Οπως επισήμανε δε ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος αναβάθμισης ακολουθείται πιστά και θα εξασφαλίσει μέχρι το τέλος του έτους «6 ετοιμοπόλεμα αναβαθμισμένα Α/Φ και συνεχείς τακτικές αποδόσεις μέχρι το πέρας του».

Τρέμουν για τα F-35

Και να ήταν μόνο αυτό. Οι Τούρκοι τρέμουν στην ιδέα ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει, έστω προς το τέλος της δεκαετίας, μία Μοίρα F-35, ενώ εκείνοι, αφού τα «έσπασαν» με την Ουάσιγκτον μετά την αγορά των S-400, αποκλείστηκαν από τα F-35 και δεν μπορούν να τα αποκτήσουν. H πίεση που προκαλείται από αυτή την…Πηγή: in.gr