Ασφαλιστικό: Οι 10 βασικές αλλαγές που έρχονται

Οικονομία


Περιλαμβάνει έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ για ευάλωτους και κίνητρα για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης

Αλλαγές φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ για ευάλωτους, κίνητρα για την μετατροπή των συμβάσεων μερικής σε πλήρους απασχόλησης, παραγραφές οφειλών, αύξηση αριθμού δόσεων, κατάργηση εισφοράς, πενταετία σε ένστολους, ανώτατο πλαφόν στις επικουρικές, ενιαίο ποσοστό αναπηρίας.

  • Διαβάστε επίσης: Αναδρομικά έως 3.300 ευρώ για 350 χιλιάδες συνταξιούχους

Πρόκειται για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή και θα είναι νόμος του κράτους εντός των επομένων εβδομάδων. Πρόκειται για την τέταρτη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία έχει προεκλογικό χαρακτήρα με τον υπουργό Εργασίας κ. Κ. Χατζηδάκη να δηλώνει πως με την συγκεκριμένη παρέμβαση «διορθώνονται αδικίες και στρεβλώσεις του παρελθόντος επ’ ωφελεία χιλιάδων ασφαλισμένων και απλοποιούνται και επιταχύνουμε διαδικασίες».

Όπως τονίζεται, οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο εστιάζουν σε τέσσερις άξονες: Την οικονομική στήριξη των ευάλωτων ομάδων, τον εξορθολογισμό ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων, τη ρύθμιση ζητημάτων αγοράς εργασίας, ισότητας και κατάργησης των διακρίσεων στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων και προνοιακά ζητήματα.

Ρυθμίσεις

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι 10 βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας είναι οι εξής:

1. Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης έως τις 20 Δεκεμβρίου 2022 στους ευάλωτους συνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, τους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού.

2. Μείωση σε 10 χρόνια (από 20 σήμερα) του χρόνου παραγραφής των ασφαλιστικών εισφορών που δεν έχουν βεβαιωθεί

3. Μονιμοποίηση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες

4. Αύξηση από 12 σε 24 των μηνιαίων δόσεων των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών.

5. Επέκταση της άδειας μητρότητας για εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα σε 9 (από 6) μήνες.

6. Κρατική επιδότηση  40% των ασφαλιστικών εισφορών για…Πηγή: Source link