Αποδείξεις: Η εφαρμογή του appodixi και τα ποσά που θα λάβουν όσοι «καρφώνουν»

Οικονομία


Τι μελετά το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ

Με μία κίνηση «ματ» το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων πάει να καταφέρει σε ελάχιστο χρόνο ό,τι δεν έχει συμβεί τα τελευταία 50 χρόνια. Με μία απλή εφαρμογή στο κινητό που μπορεί να κατεβάσει ο οποιοσδήποτε είναι πολύ πιθανό να μπει τέλος στις πλαστές και εικονικές αποδείξεις και στις «μαϊμού» ταμειακές μηχανές χωρίς καν την παρουσία επίσημου ελέγχου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Οικονομικού Ταχυδρόμου τις επόμενες ημέρες θα καθοριστεί το ποσό που θα δίνεται σε όσους «καρφώνουν» ηλεκτρονικά στην εφορία εκείνους που έχουν εκδώσει μαϊμού απόδειξη με μία σημαντική παράμετρο. Το ποσό που θα εισπράττουν οι φορολογούμενοι ως επιβράβευση του αποτελέσματος του ελέγχου που πραγματοποίησαν θα το λαμβάνουν ουσιαστικά από το ποσό που θα εισπράττει το κράτος από το πρόστιμο που θα επιβάλει η ΑΑΔΕ στην επιχείρηση που έχει υποπέσει στη σοβαρότατη αυτή φορολογική παράβαση.

Μάλιστα μία σκέψη που βρίσκεται στο τραπέζι και είναι πολύ πιθανόν να περιληφθεί σε διάταξη νομοσχεδίου είναι η αμοιβή του πολίτη, που μέσω της εφαρμογής «appodixi» εντόπισε την μαϊμού απόδειξη και κατά συνέπεια την πειραγμένη ταμειακή μηχανή, να προκύπτει ως ποσοστό του πρόστιμου που θα επιβληθεί στην επιχείρηση που φοροδιαφεύγει. Δηλαδή όσο μεγαλύτερη η παράβαση και άρα το πρόστιμο, τόσο υψηλότερη θα είναι η αμοιβή του καταγγέλλοντος.

Ήδη πάνω από 40.000 φορολογούμενοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή appodixi στα κινητά τους (διπλάσιος αριθμός από όσους την κατέβασαν το πρώτο 48ωρο κυκλοφορίας της) για να σκανάρουν τη γνησιότητα αποδείξεων. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι επώνυμες αλλά και ανώνυμες καταγγελίες τις πρώτες ημέρες εφαρμογής της εφαρμογής (έναρξη λειτουργίας από την περασμένη Τρίτη) έχουν ξεπεράσει τις 3.000.

Ο έλεγχος

Ο έλεγχος των αποδείξεων έδειξε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η απόδειξη εκδόθηκε από νόμιμη και δηλωμένη ταμειακή μηχανή, αλλά δεν είχε διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί το εξής: Μία απόδειξη όταν εκδίδεται από μία ταμειακή μηχανή μπορεί να διαβιβαστεί στην κεντρική βάση δεδομένων του TAXIS μέσα σε λίγα λεπτά αλλά μπορεί λόγω φορτωμένου δικτύου και…Πηγή: Source link