Απειλές Κομισιόν κατά Βρετανίας για το καθεστώς Brexit της Βόρειας Ιρλανδίας

Οικονομία


H βρετανική κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο το οποίο ακυρώνει τα βασικά στοιχεία του πρωτοκόλλου Brexit

Με δικαστικές ενέργειες απείλησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη βρετανική κυβέρνηση μετά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου του Λονδίνου που θέτει υπό αμφισβήτηση μονομερώς το τελωνειακό καθεστώς μετά το Brexit της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Με πολύ μεγάλη ανησυχία σημειώνουμε την απόφαση που έλαβε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση να καταθέσει νομοσχέδιο το οποίο ακυρώνει τα βασικά στοιχεία του πρωτοκόλλου. Μια μονομερής δράση βλάπτει την αμοιβαία εμπιστοσύνη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος Μάρος Σέφκοβιτς.

«Σε έναν πρώτο χρόνο, η Επιτροπή θα εξετάσει τη συνέχιση της διαδικασίας επί παραβάσει που κίνησε κατά της βρετανικής κυβέρνησης τον Μάρτιο του 2021», δήλωσε ο Σέφκοβιτς.

Προσφυγή ΕΕ στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη

Η διαδικασία αυτή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγή στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, είχε τεθεί σε παύση από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2021, «σε πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας, ώστε να καταστεί δυνατή η αναζήτηση κοινών λύσεων», υπενθύμισε ο Σέφκοβιτς.

«Η μονομερής δράση του Ηνωμένου Βασιλείου στρέφεται ευθέως κατά του πνεύματος αυτού», κατήγγειλε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Σέφκοβιτς αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική νέων διαδικασιών επί παραβάσει για την «προστασία της ενιαίας αγοράς από τους κινδύνους που η παραβίαση του πρωτοκόλλου προκαλεί για τις εταιρείες της ΕΕ και για την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ».

Ο αντιπρόεδρος Σέφκοβιτς επανέλαβε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επαναδιαπραγματευτεί το πρωτόκολλο» που διέπει το εμπόριο μεταξύ της Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Εντούτοις, κάλεσε ταυτόχρονα τη βρετανική κυβέρνηση να «συμμετάσχει (με την Επιτροπή) σε κοινές λύσεις».

Ευέλικτη εφαρμογή πρωτοκόλλου

«Σύμφωνα με την ισχυρή και μακροχρόνια δέσμευση της ΕΕ προς τις εταιρίες και τον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας, θα παρουσιάσουμε σύντομα με περισσότερες λεπτομέρειες το μοντέλο μας για ευέλικτη εφαρμογή του πρωτοκόλλου, βασισμένο σε βιώσιμες λύσεις στο πλαίσιο του πρωτόκολλου», δήλωσε.

«Αυτό θα αποδείξει ότι υπάρχουν λύσεις στα προβλήματα που τίθενται από τις εταιρίες και τους πολίτες της Βόρειας Ιρλανδίας», πρόσθεσε.

Για να αποφευχθεί η…Πηγή: Source link