Αξονική με τεχνητή νοημοσύνη σώζει από τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία


Διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, πριν καν υπάρξουν συμπτώματα δίνει καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα και μακροχρόνια επιβίωση

Σωτήρια μπορεί να αποβεί η πνευμονολογική εξέταση με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας σε καπνιστές, προκειμένου να διαγνωστεί έγκαιρα και σε πρώιμο στάδιο ο καρκίνος του πνεύμονα.

Ήδη σχετικές διαγνώσεις σε αρχόμενο στάδιο καρκίνου πνεύμονα έχει γίνει στο 25% των ανδρών και στο 30% των γυναικών που πραγματοποίησαν την εξέταση στο Ιατρικό Αθηνών, στο πλαίσιο δευτερογενούς πρόληψης (πρωτογενής πρόληψη είναι η διακοπή του καπνίσματος).

Η ακτινοβολία από την εξέταση είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτήν μιας απλής ακτινογραφίας, ενώ το κόστος της κυμαίνεται στα επίπεδα μιας μαστογραφίας ή μιας αξονικής τομογραφίας.

Τα παραπάνω τονίσθηκαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τον καρκίνο του πνεύμονα και την πρόληψή του μέσω του τακτικού ελέγχου με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας από τον καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, διευθυντή του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη διακοπή του καπνίσματος, τον διευθυντή του τμήματος Αξονικής και Μαγνητικής Τομογραφίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών δρ Νικ. Μποντόζογλου, τον διευθυντή της Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού δρ Τζαμπραήλ Νταχάμπρε και τον διευθυντή της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλνικής δρ Κοσμά Τσακιρίδη.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου δρ Βασίλης Αποστολόπουλος επεσήμανε ότι η πανδημία της covid-19 έδειξε τις δυνατότητες καλής συνεργασίας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Αναφερόμενος στη σημασία της συγκεκριμένης εξέτασης, δήλωσε θετικός σε μια ενδεχόμενη σύμπραξη και στον προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα, αν και σημείωσε πως δεν έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις. Με αφορμή την ημέρα κατά του καπνίσματος ο κ. Αποστολόπουλος απηύθυνε «έκκληση σε όλους, καπνιστές και μη, να υιοθετήσουν την προληπτική εξέταση κατά του καρκίνου του πνεύμονα, κάθε χρόνο, ως το υπέρτατο όπλο στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα». Πρόσθεσε ότι στόχος του Ομίλου είναι να πρωτοστατεί στις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο της υγείας,…Πηγή: in.gr