Αν. Μεσόγειος: Οι ενεργειακοί κολοσσοί ζητούν δισ. από τις κυβερνήσεις για τις εξορύξεις

Οικονομία


Οι εταιρείες ενέργειας ζητούν από τα κράτη της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, δισεκατομμύρια δολάρια ώστε να προχωρήσουν στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Η δημόσια παραδοχή του διευθυντή ερευνητικών δραστηριοτήτων της αμερικανικής εταιρείας ExxonMobil, Τριστάν Ασπρεϊ, στο 18ο συνέδριο του Economist, βάζει πλέον τα ενεργειακά δεδομένα της Ανατολικής Μεσογείου σε άλλη διάσταση.

Χρειάζονται οικονομική στήριξη

Κι’ αυτό γιατί ο κ. Ασπρεϊ, μιλώντας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Economist, παραδέχτηκε πως οι εταιρείες ενέργειας χρειάζονται την οικονομική στήριξη με δισεκατομμύρια δολάρια των ίδιων των κυβερνήσεων των χωρών, όπως της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, ώστε τα κοιτάσματα να είναι αξιοποιήσιμα για εξαγωγές.

Δείτε ακόμα – Ανατολική Μεσόγειος: Οι ενεργειακοί πόροι στο στόχαστρο του Ερντογάν – Μήλον της έριδος για πολλούς «παίκτες»

Μάλιστα, εξήγησε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και εστίασε κυρίως στις μικρές ποσότητες φυσικού αερίου που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, αλλά και στα βαθιά ύδατα της περιοχής.

Ουσιαστικά, οι περιορισμένες ποσότητες αλλά και το βάθος των υδάτων αυξάνουν το κόστος εξόρυξης του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να ζητούν στήριξη από τις κυβερνήσεις Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου, ώστε να είναι γι’ αυτές κερδοφόρες οι επενδύσεις τους.

Πρώτη φορά από επίσημα χείλη

Είναι η πρώτη ίσως φορά που το ζήτημα της δυστοκίας για την περαιτέρω ανάπτυξη των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, για σκοπούς εξαγωγών, τίθεται από τα πλέον επίσημα χείλη και μάλιστα από αξιωματούχο της ίδιας της ExxonMobil, η οποία ότι δραστηριοποιείται στα τεμάχια 10 και 5 της κυπριακής ΑΟΖ.

Η ίδια η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον είχε την περασμένη Τρίτη χωριστές συναντήσεις με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Σκοπός των συναντήσεων αυτών ήταν ν’ ακούσει τις εταιρείες ενέργειας για τα πιθανά σενάρια επιτάχυνσης των διαδικασιών ανάπτυξης των κοιτασμάτων, αλλά και τις πρακτικές δυσκολίες σε σχέση με τις εξαγωγές.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τα όσα ανέφερε ο διευθυντής ερευνητικών δραστηριοτήτων της…Πηγή: Source link