Αντιστράτηγος Καμπουρίδης: Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σ’ ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Πολιτική


Χρησιμοποιώντας το καινούργιο χαρτί της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και χωρίς να κάνει χρήση ένοπλης βίας, η Τουρκία θα επιχειρήσει να μας σύρει σ’ έναν διάλογο για να δεχτούμε τις αξιώσεις της, εκτιμά ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης.

Η Τουρκία τα θέλει όλα δικά της, τα θέματα των χωρικών υδάτων, υφαλοκρηπίδας, ΑΟΖ, τον εναέριο χώρο και όχι μόνο, όλα αυτά τα θέλει δικά της, επισημαίνει ο αντιστράτηγος ε.α. Λάζαρος Καμπουρίδης, αναφερόμενος στις διεκδικήσεις της Αγκυρας και στον κίνδυνο θερμού επεισοδίου εν μέσω καλοκαιριού καθώς ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης με την Ελλάδα (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από Turkish Navy).

«Να ελέγχουμε το Αιγαίο»

«Τον Φεβρουάριο του 2018, όταν ο Ακάρ επιθεωρούσε αεροναυτικές δυνάμεις, την ώρα που γινόταν η επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στο Αρφιν, είπε ότι μπορούμε να κάνουμε επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία και να ελέγχουμε το Αιγαίο» αναφέρει ο κ. Καμπουρίδης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TV 100.

Με αυτόν τον τρόπο προσθέτει ο ίδιος, ο Ακάρ «έδωσε το στίγμα τού τι θέλει η Τουρκία στο Αιγαίο. Μιλάμε για τον έλεγχο του Αιγαίου. Ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν είναι σε θέση να καταλάβουν τα νησιά που αμφισβητούν οι ίδιοι, αυτό που θέλουν είναι τον έλεγχο του Αιγαίου. Αυτό ακριβώς περιλαμβάνει και ο χάρτης του δόγματος Γαλάζια Πατρίδα. Στο Αιγαίο θέλουν τον έλεγχο. Γιατί τον έλεγχο; Γιατί αυτό μπορούν να πιέσουν για να το πετύχουν».

Εξηγώντας ο κ. Καμπουρίδης γιατί αυτό το θέλουν τώρα, λέει ότι «επειδή το 2023 έχουν τεθεί κάποιοι στόχοι του προέδρου της Τουρκίας, στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, για να παρουσιάσει κάποια στοιχεία υψηλού συμβολισμού, και να πει, να, είμαι το ίδιο με τον Ατατούρκ ή και καλύτερος, θα θέλει να παρουσιάσει εδάφη άλλων χωρών, ήδη στη Συρία τα κατέχει, στο Αιγαίο αυτό που μπορεί να πετύχει είναι ο έλεγχος του μισού Αιγαίου και αυτό επιδιώκει».

«Το καινούργιο χαρτί»

«Παρατηρώ, λοιπόν ότι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν το καινούργιο αυτό χαρτί της αποστρατιωτικοποίησης για να προσδώσουν στην καινούργια απειλή υβριδικά χαρακτηριστικά» σημειώνει ο κ. Καμπουρίδης.

Και προσθέτει ότι στο θέμα της νομιμοποίησης ξέρουν οι Τούρκοι πως είναι πολύ δύσκολο να πείσεις τη Δύση…Πηγή: in.gr