Αντηλιακό: Το τεράστιο λάθος που κάνουν πολλοί – «Έπαθα φριχτά εγκαύματα»

Υγεία


«Ποτέ δεν είχα πάθει κάτι παρόμοιο»

Καλοκαίρι, παραλία και ηλιοθεραπεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Και ενώ γενικά η συγκεκριμένη εποχή μάς καλεί να χαλαρώσουμε από τα πρέπει και τις υποχρεώσεις μας, υπάρχουν και κάποια «πρέπει» που οφείλουμε να μην τα βγάζουμε ποτέ από τη λίστα μας.

Ένα από αυτά είναι το αντηλιακό. Ο ήλιος είναι ευεργετικός, μπορεί όμως να γίνει εχθρός αν δεν προστατευτούμε από την υπεριώδη ακτινοβολία του.

Η Morgan Vacala έπαθε εγκαύματα δευτέρου βαθμού όχι γιατί δεν έβαλε αντηλιακό, ούτε γιατί ξέχασε να το ανανεώσει, αλλά γιατί το αντηλιακό είχε λήξει το 2021.Το βίντεο που ανέβασε στο TikTok έγινε viral με σχεδόν 5 εκατομμύρια views.

Οι χρήστες σοκαρίστηκαν με τις εικόνες της νεαρής κοπέλας. Το κούτελό της έχει καεί και βγαίνουν κομμάτια από το δέρμα της, μέχρι την ίασή του που, όπως είπε, έγινε μετά από 2-3 εβδομάδες.

@morganvacala Reply to @katestachiw ♬ Sunroof – Nicky Youre & dazy

«Μεγάλωσα μέσα σε σκάφη και στην πισίνα. Ποτέ δεν είχα πάθει κάτι παρόμοιο» ανέφερε η Morgan σύμφωνα με τη New York Post.

Οι χρήστες του TikTok την ευχαρίστησαν που μοιράστηκε την ιστορία της. «Έσωσες την οικογένειά μου από μαζικά εγκαύματα. Δεύτερη μέρα των διακοπών μας, άνοιξα την τσάντα θαλάσσης και έχουν λήξει όλα» είπε μία γυναίκα.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) καλεί τους καταναλωτές να μην κρατάνε αντηλιακό πάνω από τρία χρόνια από την ημέρα που το αγόρασαν.

Γενικές συμβουλές

Σύμφωνα λοιπόν με τον FDA τα αντηλιακά πρέπει να περνάνε από συγκεκριμένο έλεγχο πριν διατεθούν προς πώληση. Ο τρόπος που χρησιμοποιούμε το προϊόν και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε γενικά κάνουν τη διαφορά στο πόσο καλά είμαστε προστατευμένοι από τα εγκαύματα, τον καρκίνο του δέρματος και την πρόωρη γήρανση.

Ορισμένες συμβουλές για την έκθεση στον ήλιο:

  • Περιορίστε τον χρόνο παραμονής στον ήλιο, κυρίως μεταξύ 10:00-14:00, όταν οι ακτίνες του ήλιου είναι έντονες.
  • Φοράτε ρούχα που καλύπτουν το δέρμα, όπως μακρυμάνικα πουκάμισα, γυαλιά ηλίου και καπέλο με φαρδύ γείσο.
  • Χρησιμοποιείτε τακτικά και σύμφωνα με τις οδηγίες αντηλιακά με SPF 15 ή περισσότερο.
  • Επαναλάβετε την εφαρμογή του αντηλιακού κάθε δύο ώρες και συχνότερα αν μπαίνετε και βγαίνετε διαρκώς στο νερό.

Πώς εφαρμόζουμε και αποθηκεύουμε το αντηλιακό

  • Βάλτε αντηλιακό 15 λεπτά…Πηγή: in.gr