Αναπτυξιακή τράπεζα των ΟΤΑ επιθυμεί ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

Πολιτική


Σε ομιλία του, σε ημερίδα που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μακροπρόθεσμων Επενδυτών (ELTI) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε πως το Ταμείο μπορεί να αποτελέσει τον αναπτυξιακό βραχίονα των Δήμων.

 

Στο Workshop που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μακροπρόθεσμων Επενδυτών (ELTI) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου νωρίτερα σήμερα στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων.

Αντικείμενα του Workshop αποτέλεσαν οι μεγάλες προκλήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που καλούνται να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ότι αφορά την παροχή δημοσίων υπηρεσιών μέσα σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο, ενώ παράλληλα βρίσκεται στο επίκεντρο των προκλήσεων το διευρυμένο χάσμα μεταξύ της διαθεσιμότητας οικονομικών πόρων και των αυξανόμενων αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Πάγιο αίτημα των ελληνικών ΟΤΑ είναι η μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΟΤΑ

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, μεταξύ άλλων τόνισε:

Η Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΟΟΣΑ θεωρεί ότι η υιοθέτηση πολιτικών τοπικής ανάπτυξης είναι ιδιαίτερα επείγουσα, μεταξύ άλλων, λόγω των μεγάλων και επίμονων περιφερειακών ανισοτήτων.

Η παραγωγικότητα στη λιγότερο παραγωγική περιοχή μιας χώρας είναι 46% χαμηλότερη από την παραγωγικότητα στην πιο παραγωγική της περιφέρεια. Επιπλέον, στο ένα τρίτο των χωρών του ΟΟΣΑ, η αύξηση της παραγωγικότητας έχει επικεντρωθεί σε μια ενιαία, ήδη υψηλής παραγωγικότητας, περιοχή που συνήθως φιλοξενείται από τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Θέλουμε να προωθήσουμε και να αναβαθμίσουμε τέτοιες ποιοτικές συνεργασίες. Για το λόγο αυτό πάγιο αίτημα των ελληνικών ΟΤΑ είναι η μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Αναπτυξιακή Τράπεζα των ΟΤΑ. Μια Αναπτυξιακή Τράπεζα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα προσφέρει:

  1. νέα προγράμματα και εργαλεία χρηματοδότησης,
  1. εξειδικευμένους μηχανισμούς στήριξης, ιδίως για μεσαίους και μικρούς Δήμους και
  1. ενημέρωση και εκπαίδευση.

Αναγνωρίζω ότι η εποχή μας είναι μια μεταβατική εποχή, με…Πηγή: in.gr