Αλλαγή ώρας: Πώς μπορεί να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση

Οικονομία


Τι δείχνουν νέες μελέτες

Τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Οκτωβρίου θα εφαρμοστεί για μία ακόμα φορά η αλλαγή ώρας. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή, στις 4 την νύχτα τα ρολόγια πρέπει να γυρίσουν μία ώρα πίσω και να δείχνουν 03:00.

Η συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου αλλαγής της ώρας είχε ξεκινήσει το 2018, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει σχετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 12 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Πώς επηρεάζει την οδήγησή μας – Μύθος το «κέρδος» μιας ώρας ύπνου;

Και φέτος

Καθώς η θερινή ώρα τελειώνει στα τέλη του φθινοπώρου και η τυπική ώρα συνεχίζει, μεγάλα τμήματα του βόρειου ημισφαιρίου βυθίζονται απότομα στο σκοτάδι νωρίς το βράδυ.

Και εκατομμύρια άνθρωποι διερωτώνται εάν αυτή η αποσυντονιστική ετήσια αλλαγή στα ρολόγια είναι πραγματικά απαραίτητη.

Πώς ξεκίνησε το μέτρο

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας ξεκίνησε καθώς θεωρούνταν ότι έτσι θα υπάρχει εξοικονόμηση ενέργειας.

Στη δεκαετία του ’70, μόλις δύο χρόνια μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Η παραγωγική δύναμη των αστικών «κέντρων δραστηριότητας»

Τώρα, ωστόσο, μια νέα, επίκαιρη επιχειρηματολογία έχει προκύψει στην Ευρώπη: Η απαλλαγή από την εποχική αλλαγή ώρας θα μπορούσε να μετριάσει την ενεργειακή κρίση της ηπείρου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εκτοξεύει τις τιμές των καυσίμων στα ύψη, ακτιβιστές και πολιτικοί σε αρκετές χώρες έχουν παρατηρήσει ότι η θερινή περίοδος θα μπορούσε να κάνει τη ζήτηση για καύσιμα πιο έντονη.

Στην Ιταλία, η Εταιρεία Περιβαλλοντικής Ιατρικής ζήτησε να σταματήσει η αλλαγή ώρας, σημειώνοντας ότι ακόμη και η απλή αναβολή της αλλαγής της ώρας από το τέλος Οκτωβρίου στο τέλος Νοεμβρίου θα εξοικονομήσει στη χώρα 70 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς καυσίμων.

Στην Ιρλανδία, ένας γερουσιαστής κάλεσε επίσης να καταργηθεί η αλλαγή για λόγους…Πηγή: Source link