Αλαλούμ με την επιδότηση για το ρεύμα – Ποιοι και γιατί μένουν εκτός επιστροφών

Οικονομία


Η επιδότηση αφορά μόνο τους λογαριασμούς που έχουν εκδοθεί από τη 1 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 31 Μαΐου 2022 και όχι τους λογαριασμούς που αναφέρονται στην κατανάλωση της ίδιας περιόδου και εκδόθηκαν αργότερα.

Αλαλούμ έχει προκληθεί με την υπουργική απόφαση για τις επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, η οποία θα κυμανθεί από 18 έως 600 ευρώ.

Την ώρα που τα νοικοκυριά αναμένουν με ανυπομονησία το Power Pass προκειμένου να καταφέρουν να ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο αρκετοί δικαιούχοι να χάσουν ένα μεγάλο μέρος των ποσών που θα δικαιούνταν.

Η «λεπτομέρεια» που κρίνει το ύψος της επιδότησης

Ειδικότερα, όπως αποκάλυψε ο Ντίνος Σιωμόπουλος στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο υπολογισμός της επιδότησης γίνεται με βάση την ημερομηνία έκδοσης και όχι την περίοδο κατανάλωσης.

Έτσι θα πρέπει να υπολογιστούν οι λογαριασμοί που έχουν εκδοθεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 31 Μαΐου 2022 και όχι οι λογαριασμοί που αναφέρονται στην κατανάλωση της ίδιας περιόδου και εκδόθηκαν αργότερα.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο 3 της εν λόγω υπουργικής απόφασης, «για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού, που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαΐου 2022».

Οι επιπτώσεις

Η εξέλιξη αυτή συνεπάγεται με οικονομική καταστροφή για αρκετά νοικοκυριά, καθώς σημαίνει ότι όσοι λογαριασμοί εκδόθηκαν από την 1η Ιουνίου 2022 και μετά χάνουν την επιδότηση και οι καταναλωτές δεν δικαιούνται καμία αποζημίωση.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι υπάρχουν λογαριασμοί που εκδόθηκαν τον Ιούνιο, ωστόσο περιλαμβάνουν καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους πρώτους τέσσερις ή πέντε μήνες του έτους, όταν και υπήρξε η συνεχιζόμενη αύξηση στη ρήτρα αναπροσαρμογής, λόγω του αυξημένου κόστους της ενέργειας και των διεθνών εξελίξεων.

Παράλληλα, οι καταναλωτές υπογραμμίζουν ότι υπήρξε «αστοχία» στην υπουργική απόφαση, καθώς η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού δεν είναι δική τους ευθύνη, αλλά εναπόκειται στον πάροχο ενέργειας που έχει ο κάθε καταναλωτής.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε αυτή την περίπτωση ωφελημένοι θα…Πηγή: Source link