Ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Τα 21 χρόνια αναμονής και η ιστορία της γραμμής

Οικονομία


Επειτα από 21 χρόνια και μία σειρά άκαρπων ενεργειών η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου είναι γεγονός – Το ιστορικό της γραμμής

*Γράφει ο Γιώργος Φωκιανός

Επειτα από 21 χρόνια και μία σειρά άκαρπων ενεργειών η ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας – Κύπρου είναι γεγονός, γεμίζοντας ικανοποίηση τόσο τις πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών όσο και τους ταξιδιώτες, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει πάνω από 6.000 κρατήσεις για τα 22 ταξίδια που θα κάνει όλο το καλοκαίρι το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Daleela».

Η σύνδεση των δύο κρατών αποτελούσε τις τελευταίες δύο δεκαετίες μια αμοιβαία επιδίωξη, ωστόσο διάφοροι παράγοντες δεν επέτρεπαν την υλοποίηση του εγχειρήματος. Παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και τη συλλογή δεκάδων χιλιάδων υπογραφών χρειάστηκαν σχεδόν 22 ολόκληρα χρόνια για να σηκώσει άγκυρα πλοίο που θα συνδέει τα μεγάλυτερα λιμάνια Ελλάδας και Κύπρου.

Ιστορικό της γραμμής

Η θαλάσσια σύνδεση των δύο χωρών ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1960, με πλοία τα οποία είχαν αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά, και η γραμμή συνέδεε τα λιμάνια της Κύπρου (Λεμεσός και Αμμόχωστος), του Ισραήλ (Χάιφα) και κατά περίπτωση του Λιβάνου (Βηρυτός) και της Αιγύπτου (Αλεξάνδρεια).

Χάρτης της γραμμής Πειραιάς – Λεμεσός – Χάιφα (με συνδέσεις κατα καιρούς και ελληνικών νησιών)

Το 2000 για διάφορους λόγους η ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας διακόπηκε διότι είχε καταστεί οικονομικά ασύμφορη για τις εταιρείες λόγω της μειωμένης επιβατικής κίνησης. Τελευταίες ναυτιλιακές που πραγματοποιούσαν δρομολόγια με επιβατηγά – οχηματαγωγά πλοία ήταν η Poseidon Lines και η κυπριακή SALAMIS LINES, η οποία συνέχισε να δραστηριοποιείται μόνο με R0/Ro πλοία τα οποία μετέφεραν ως επί το πλείστον φορτηγά οχήματα και ασυνόδευτα φορτία.

C/F Olympia 1 – Από τα τελευταίa πλοία που εξυπηρέτησαν τη γραμμή στα τέλη της δεκαετίας του ’90 (φωτ. shipspotting)

Οι ναύλοι το 2000

Δεκάδες χιλιάδες υπογραφές

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ υπήρχε ζήτηση κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, τον χειμώνα μειωνόταν αισθητά με αποτέλεσμα το δρομολόγιο να καταστεί ζημιογόνο. Η μείωση της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων σε συνδυασμό με τη διάρκεια του ταξιδιού προς και από τον Πειραιά που κυμαινόταν γύρω στις 30 ώρες ελάττωσε τη ζήτηση.

Ως μέσο άσκησης…Πηγή: Source link