Ακτινίδια: Με σύμμαχο την ποιότητα

Οικονομία


Αυξημένη αναμένεται η παραγωγή, ενώ υψηλά ποσοστά καταγράφονται για τη μικροκαρπαία

Μια συνηθισμένη εμπορική περίοδο αναμένουν οι εξαγωγείς για τα ακτινίδια, αν και τα δύο προηγούμενα χρόνια οι αγρότες απόλαυσαν πολύ καλές τιμές για το προϊόν τους.

Καθοριστικός παράγοντας και για τη φετινή σεζόν για το ακτινίδιο, θα αποτελέσει το ποιοτικό προφίλ του προϊόντος καθώς και η δυνατότητα διάθεσης του στην αγορά καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν.

Διαβάστε επίσης: Ακτινίδια: Πρεμιέρα για τα Hayward

Αυτή την εβδομάδα μετά από τις αναλύσεις για Brix, ξηρά ουσία και σκληρότητα, διαπιστώθηκε ότι κάποια κτήματα της κύριας ποικιλίας Hayward είναι έτοιμα και άρχισαν να συγκομίζονται. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αναμένεται η παραγωγή να είναι αυξημένη συγκριτικά με τα δύο τελευταία χρόνια, όμως η μικροκαρπία είναι σε υψηλότερα ποσοστά.

«Στρατηγική της εμπορικής μας πολιτικής πρέπει να είναι η συγκομιδή του προϊόντος μόνο όταν αποκτήσει τις σωστές ποιοτικές προδιαγραφές  Χρειάζεται να διαθέσουμε στην αγορά ένα ποιοτικά κατάλληλο προϊόν που δεν απογοητεύει τον καταναλωτή», επισημαίνει ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων της Incofruit Hellas κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

Σε ό,τι αφορά τις προοπτικέ του προϊόντος τονίζει ότι λόγω και της αυξημένης παραγωγής ανταγωνιστριών παραγωγών χωρών, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη υποκατανάλωση θα είναι μειωμένες ποσοτικά σε σχέση με την απελθούσα, ενώ θα προτιμηθούν οι μεγάλοι σε μέγεθος καρποί.

Αγκάθι οι τιμές στην ενέργεια

Οι παραγωγοί βρίσκονται αντιμέτωποι με το ακανθώδες ζήτημα των τιμών της ενέργειας. Τα ακτινίδια συντηρούνται και υφίστανται διαλογή, τυποποίηση –συσκευασία από τη στιγμή της συγκομιδής τους μέχρι τον Ιούνιο σε ψυκτικούς θαλάμους, που λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα. «Ο κλάδος της εξαγωγής-εμπορίας ακτινιδίων έχει μόνιμη ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης. Η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει άμεσο αντίκτυπο στα τυποποιητήρια–συσκευαστήρια-ψυγεία. Δυστυχώς, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας δεν είναι ο μόνος ανησυχητικός οικονομικός παράγοντας αλλά είναι προσθετικός στα έξοδα παραγωγής και συσκευασίας, που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μέσα σε ένα χρόνο»,…Πηγή: Source link