Ακίνητα: Δεν «έχουν» πιάσει το 2019 τα ενοίκια των καταστημάτων [πίνακας]

Οικονομία


Η πορεία των ενοικίων σε Αθήνα, Πειραιά, Κηφισιά, Γλυφάδα και Θεσσαλονίκη – Ποιες αλυσίδες άνοιξαν ή ανοίγουν νέα καταστήματα

Την ώρα που τα ενοίκια των κατοικιών χτυπάνε «κόκκινο», τα καταστήματα στις δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης φαίνεται ότι δεν έχουν καταφέρει ακόμη να αναπληρώσουν τις απώλειες της πανδημίας.

Ωστόσο, η ζήτηση για ενοικίαση εμπορικών καταστημάτων στις δημοφιλείς εμπορικές πιάτσες ουδόλως έχει υποχωρήσει, με νέα συμβόλαια μίσθωσης να υπογράφονται έστω κι αν οι συνθήκες και το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον παραμένουν δύσκολες.

  • Διαβάστε επίσης: Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων – Προβλήματα και ελλείψεις στις φοιτητικές κατοικίες

Ειδικότερα, το δεύτερο τρίμηνο του 2022, τα μισθώματα των καταστημάτων «πρώτης γραμμής» στην Ερμού στο κέντρο της Αθήνας, στο Κολωνάκι, στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, στον Πειραιά, στην Κηφισιά και στη Γλυφάδα κινούνται κοντά στα μεγέθη του 2019 αλλά ακόμη είναι ελαφρώς χαμηλότερα.

Παρότι στη μεγαλύτερη «βιτρίνα» της χώρας, την Ερμού, στη Γλυφάδα και στον εμπορικότερο δρόμο της Θεσσαλονίκης, στην Τσιμισκή, οι τιμές των ενοικίων των καταστημάτων σημειώνουν άνοδο έναντι του 2021 εξακολουθούν να υπολείπονται συγκριτικά με τις επιδόσεις που είχαν καταγράψει πριν την πανδημία.

Από την άλλη, στους δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους στο Κολωνάκι, στην Κηφισιά και στον Πειραιά δεν υπήρξαν αλλαγές έναντι του 2021, με τις τιμές των ενοικίων να παραμένουν σταθερές.

Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές των ενοικίων

Συγκεκριμένα, η μίσθωση ενός καταστήματος σε καλή θέση στην οδό Ερμού κοστίζει σήμερα περί τα 275 ευρώ/τ.μ./μηνιαίως από 260 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο και 285 ευρώ/τ.μ. που ήταν το 2019.

Αντίστοιχα, στην Κηφισιά το μηνιαίο κόστος διαμορφώνεται σε 110 ευρώ/τ.μ. και στη Γλυφάδα σε 140 ευρώ/τ.μ. από 130 ευρώ/τ.μ. ένα χρόνο πριν. Στο Κολωνάκι οι τιμές ενοικίασης αγγίζουν τα 95 ευρώ/τ.μ. όσο και πριν από ένα χρόνο.

Η πορεία των τιμών των ενοικίων για τα καταστήματα στις μεγάλες εμπορικές πιάτσες έχει καταγραφεί στην τελευταία τριμηνία έρευνα της Proprius, η οποία εκπροσωπεί στην Ελλάδα τη διεθνή εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Cushman & Wakefield.

Όπως αναφέρεται, η γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα και οι προοπτικές της…Πηγή: Source link