Ακίνητα: Γολγοθάς για τις μεταβιβάσεις

Οικονομία


Γραφειοκρατικός γολγοθάς και μπλόκο σε αγοραπωλησίες και γονικές παροχές – Σε ποιες περιπτώσεις και γιατί δεν μπορεί να εκδοθεί βεβαίωση μηχανικού για τη μεταβίβαση ακινήτου

Φανταστείτε πως είστε ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος σε μια εξαώροφη πολυκατοικία που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’80, με δυο διαμερίσματα ανά όροφο. Το διαμέρισμά σας με βάση το συμβόλαιό σας και τα σχέδια του πολιτικού μηχανικού που έχετε στα χέρια σας, έχει εμβαδόν 78 τετραγωνικά μέτρα.

Αυτό το διαμέρισμα θέλετε είτε να το κάνετε γονική παροχή στα παιδιά σας, είτε να το πουλήσετε. Απευθύνεστε λοιπόν σε έναν μηχανικό για να το μετρήσει προκειμένου να σας φτιάξει την «ταυτότητα διηρημένης ιδιοκτησίας», όπως λέγεται τώρα, και από αυτόν μαθαίνετε πως το διαμέρισμά σας δεν είναι 78 τετραγωνικά μέτρα αλλά 80, δηλαδή δυο τετραγωνικά μέτρα μεγαλύτερο σε βάρος του διπλανού σας διαμερίσματος. Από εσάς το μαθαίνει και ο γείτονάς σας, πως το διαμέρισμά του είναι, από την κατασκευή του κτιρίου, δυο τετραγωνικά μικρότερο από τα σχέδια και το συμβόλαιό του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακίνητα: Οι ακριβότερες και οι φθηνότερες περιοχές σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Τι λέτε; Μπορείτε εσείς ή ο γείτονάς σας, να κάνετε γονική παροχή ή να πουλήσετε το διαμέρισμά σας; «Οχι»,  λέει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

«Αυτά τα επιπλέον δυο μέτρα μπορούν να αποδειχθούν ο γραφειοκρατικός Γολγοθάς για εσάς και τον γείτονά σας.

Ηδη, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής  Λευτέρης Ποταμιάνος, για τέτοιου τύπου διαφορές, τις οποίες δεν γνώριζαν οι ιδιοκτήτες – μιας και δεν φαίνονται πουθενά στα σχέδια – 40 έως 50 χιλιάδες μεσίτες και ιδιοκτήτες σε όλη τη χώρα βρίσκονται στα όρια… νευρικής κρίσης αφού έχουν μπλοκάρει οι αγοραπωλησίες, αλλά και οι γονικές παροχές και τα ακίνητα αυτά είναι «εκτός συναλλαγής».

Γιατί συμβαίνει αυτό; Επειδή, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ «για να συνταχθεί έγκυρο συμβόλαιο, πρέπει πρώτα να γίνει τροποποίηση της συμβολαιογραφικής πράξης σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας του κτιρίου που θα πρέπει να υπογράψουν όλοι οι ιδιοκτήτες των 12 διαμερισμάτων της πολυκατοικίας, κατά μέσο όρο περί τα 18 άτομα, αν υπάρχουν στη ζωή, αν ζουν στην πόλη σας, αν…Πηγή: Source link